Omskalning av energimärkningen

EU har beslutat om att den nuvarande energimärkningen med skalan A+++ till G successivt ska ersättas av skalan A till G. Detta eftersom den nuvarande skalan förlorat mycket av sin drivande kraft och blivit svår att förstå.

EU:s energimärkning för produkter har varit en viktig drivkraft för innovation och marknadsutveckling för energieffektiv produktteknologi i mer än 20 år. Allt eftersom produkterna blivit mer energieffektiva har den nuvarande märkningen med skalan A+++ till G förlorat mycket av sin drivande kraft och blivit svår att förstå, detta då A i många fall är den sämsta produkten.

Därför kommer en omskalning att ske successivt för alla produkter och A-G införas där A från början ska vara tom för att uppmuntra ytterligare energieffektivisering.

Den nya A-G-skalan samt en ny etikett med QR-kod kommer att införas 2021 för diskmaskiner, tvättmaskiner, kombinerade tvättmaskiner/torktumlare, kylar och frysar för hushållsbruk, samt för belysning, bildskärmar/TV och kylar och frysar för handel. Omskalning kommer sedan att ske för fler produkter allteftersom.

EU-projekt 

För att både marknadsföra och förklara den reviderade skalan A till G har Energimyndigheten gått med i EU-projektet Label 2020 som är ett Horizon 2020-projekt. Projektet är en omfattande internationell informationskampanj som riktar sig till konsument, professionella inköpare, återförsäljare, offentlig förvaltning och journalister samt andra informationsförmedlare. Projektet startar i juni 2019 och ska pågå till 2022. Mer information kommer.