Vägledning för tillsynsmyndigheter

De här sidorna är till för dig som arbetar med tillsyn enligt miljöbalken i kommuner eller på länsstyrelser. Energimyndigheten har ett tillsynsvägledande ansvar och stöttar kommuner och länsstyrelser i sin tillsyn av energihushållningen.

Krav på att genomföra åtgärder

En verksamhetsutövare ska ha koll på sin energianvändning genom att ha någon form av energikartläggning på plats. Efter energikartläggningen ska en åtgärdsplan upprättas och det är denna plan som tillsynsmyndigheten ska kontrollera att den finns, den är aktuell och den följs av verksamhetsutövaren.

Eftersom det alltid finns fler anledningar till att en åtgärd genomförs än just energieffektivisering, så bör verksamhetsutövaren få stor frihet att själv sätta planen och motivera varför vilka åtgärder genomförs när. Tillsynsmyndigheten ska inte behöva sätta sig in i verksamheten så detaljerat, utan det är verksamhetsutövaren som ansvarar för åtgärdsplanen.

Ofta kan verksamhetsutövaren efterfråga vägledning i energifrågor. Tillsynsmyndigheten behöver inte vara energiexperter, utan det är verksamhetsutövaren som har kunskapskravet på sig. Däremot finns det mycket vägledning och stöd som kan erbjudas verksamhetsutövaren som tillsynsmyndigheten kan förmedla.

Bästa möjliga teknik

Metodstöden för branschvisa vägledningar beskriver teknik och rutiner som kan effektivisera energianvändningen i olika branscher:

Enligt miljöbalken 2 kap 3 § ska bästa möjliga teknik användas. Denna paragraf blir aktuell även i fråga om energihushållning och användning av förnybar energi. Ofta är ny teknik energieffektivare än gammal, vilket gör att det kan bli aktuellt för en verksamhetsutövare att byta ut maskiner och utrustning av energiskäl. Dock finns det ofta flera skäl till att installera ny teknik.

Om en verksamhetsutövares befintliga åtgärdsplanen inte är tillräcklig eller inte följs kan tillsynsmyndigheten gå in och begära detaljerade utredningar av enskilda åtgärder. Om en åtgärd har utretts och visar sig vara rimlig, så kan tillsynsmyndigheten förelägga företaget att genomföra åtgärden, se MÖD 2015-05-28 M 9668-14, föreläggande om byte av värmekälla för uppvärmning av byggnader på en fastighet i Falu kommun.  

Det finns EU-övergripande krav på teknik för olika branscher genom Industriutsläppsdirektivet, som implementeras genom miljöbalken. Förutom tvingande krav så publiceras även vägledande information och sammanställning av bästa tillgängliga teknik (BAT), kallade BAT-referensdokument (BREF) vilket kan vara ett stöd i prövning och tillsyn.

Det finns även branschöverskridande dokument, så som ENE-BREF vilket är ett referensdokument för bästa möjliga teknik inom energieffektiviseringsområdet. Dokumenten innehåller en generell och omfattande beskrivning av tillgänglig teknik samt tekniska och organisatoriska metoder och verktyg för energieffektivisering.  

Mer information

Läs även: Samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar Referensdokument om bästa tillgängliga teknik för energieffektivitet
Läs även: Reference document on best available techniques för energy efficiency