Stöd för bio-CCS genom omvänd auktion

Sverige har som mål att nå netto-nollutsläpp 2045 och därefter negativa utsläpp av växthusgaser. Bio-CCS är en av flera tekniker som kan användas för att uppnå målet.​

Det krävs stora investeringar för att förverkliga en fullskalig bio-CCS-anläggning. Därför har Energimyndigheten tagit fram ett förslag till nytt statligt stöd för företag som vill satsa på tekniken. Innan första utlysningen kan öppnas ska stödet godkännas av EU.  

Vad händer just nu?  

Regeringskansliet skickade den 9 april 2024 en formell anmälan om statsstödsprövning av det nya stödet för bio-CCS genom omvänd auktion, till EU-kommissionen. Kommissionen har därefter två månader på sig att fatta ett beslut, om inte ytterligare kompletteringar tillkommer. Regeringen ska sedan besluta om förordningen. 

I nästa steg kommer Energimyndigheten ta beslut om kompletterande föreskrifter. När regelverket är på plats kommer en första utlysning att ske. 

Målet är att en utlysning ska kunna öppnas och stängas under 2024. 

Stöd genom omvänd auktion

Energimyndighetens stöd genom omvänd auktion kommer att delas ut till den eller de aktörer som kan erbjuda avskiljning, transport och lagring av biogen koldioxid till lägst ersättning per ton, samt som uppfyller övriga villkor. 

Energimyndigheten är auktionsförrättare och kan fördela 36 miljarder kronor mellan 2026 och 2046. Stödet går till både investering och drift. 

Förändringar i stödsystemet efter remissynpunkter

Den aktör som har säkerställt annan finansiering, offentligt stöd eller intäkter får en fördel vid rangordning av bud. För att minimera risker för överkompensation införs ett system för uppföljning av finansiella uppgifter. Det blir större flexibilitet i stödsystemet.

Enligt det nya förslaget får aktörerna möjlighet att ansöka om förlängd tidpunkt för första lagring, samt får möjlighet att föra över ett överskott av lagrad koldioxid till ett kommande år.

Kommissionens statsstödsprövning kan dock leda till ytterligare förändringar i de nu föreslagna förordningarna och föreskrifterna.

Ska du delta i den omvända auktionen?  

Här finns viktig information om regler och föreskrifter till dig som kommer att söka stöd när första utlysningen öppnar.  

+

Viktig information till stödmottagare

EU-kommissionens Riktlinjer för statligt stöd till klimat, miljöskydd och energi 2022 [2022/C 80/01], förkortat CEEAG, är vägledande för att få stödsystemet för bio-CCS godkänt. 

Energimyndigheten vill uppmärksamma potentiella stödmottagare att punkterna 29 och 31 (b) i CEEAG är av betydelse för de aktörer som avser delta i den omvända auktionen. 

EU-kommissionen anser (punkt 29) att stödet inte har någon stimulanseffekt för stödmottagaren om arbetet med projektet eller verksamheten har börjat innan stödmottagaren lämnat in sin skriftliga ansökan till Energimyndigheten (se rubriken fotnot nedanför). 

Om stödmottagaren börjar genomföra sitt bio-CCS-projekt – på så sätt att det anses utgöra ”arbetets början” – innan denne ansöker om stöd kommer eventuellt stöd som beviljas för det projektet i princip att anses vara olagligt.

Detta innebär att Energimyndigheten inte kan betala ut stödet till stödmottagaren. Ett stöd kan dock anses ha stimulanseffekt även om arbetet med projektet påbörjats innan en ansökan om stöd lämnats in om förutsättningarna i punkt 31(b) är uppfyllda.

Avsikten att införa stödsystemet för bio-CCS har offentliggjorts av regeringen på dess hemsida. 

Vid frågor mejla cc...@energimyndigheten.se 

Fotnot

Ett projekt eller verksamhet anses ha påbörjats (benämnt ”arbetets början”) när det första fasta åtagandet (t.ex. att beställa utrustning eller påbörja byggarbetet) som gör en investering oåterkallelig har inletts.

Markinköp och förberedande arbete såsom erhållande av tillstånd och utförande av genomförbarhetsstudier betraktas inte som arbetets början.

Beträffande uppköp innebär arbetets början den tidpunkt då tillgångar med direkt anknytning till det förvärvade företaget förvärvas. För närmare tolkning av begreppet, se EU-domstolens avgöranden i mål C-349/17 Eesti Pagar AS, punkterna 55-82 och mål C-11/22 Est Wind Power OU.

Bio-CCS i Sverige

Sverige har goda förutsättningar för bio-CCS och det finns flera industrier som satsar på området. Ambitionsnivån för stödsystemet utgår ifrån det mål som den så kallade klimatpolitiska vägvalsutredningen föreslagit, att infånga och lagra två miljoner ton koldioxid per år till 2030.

Potentialen för bio-CCS i Sverige är minst 10 miljoner ton biogen koldioxid per år, sett ur ett 2045-perspektiv. 

Tidigare steg i processen

Här samlar vi information om de tidigare stegen i processen kring stödet. 

+

Remiss om förordning och föreskrifter

Den 20 december 2023 skickade Energimyndigheten ut remiss om förordning och föreskrifter om statligt stöd till avskiljning, transport och geologisk lagring av koldioxid med biogent ursprung. 

Ett femtiotal aktörer hade möjlighet att svara på remissen. Sista svarsdag var den 31 januari. 

Energimyndigheten har sedan sammanställt inkomna remissvar. Synpunkterna om förordningen hanterades av Regeringskansliet och synpunkterna om föreskrifter hanterades av Energimyndigheten.  

Inkomna remissvar - statligt stöd för bio-CCS genom omvänd auktion

+

Pre-notifieringsfas

Statsstödsprövningen av stödsystemet för bio-CCS gick in i pre-notifieringsfas under sommaren 2023.

Energimyndigheten har stöttat Regeringskansliet i arbetet med statstödsprövningen och framtagandet av en förordning. 

Utöver detta arbete har Energimyndigheten även arbetat med att utreda och definiera förslag till villkor för stödet genom att arbeta fram de dokument som krävs för att kunna utlysa auktionen efter EU-kommissionens godkännande.