Vi minskar vår energianvändning med stöd av en coach

För dig som är ett litet eller medelstort företag och har en lite mindre energianvändning finns möjligheten att medverka i programmet Coacher för energi och klimat. Här får du stöd av din lokala energicoach från kommunen som hjälper dig göra en energigenomgång för att hitta vilka energitjuvarna är i just ditt företag. Du får också möjlighet att nätverka och utbyta erfarenheter med andra företag.

Möt några av de företag som redan deltar i programmet.

Christer Funck, Tulinkisuando Friskoleförening
(Foto: Christer Funck)

– När vi gick med i coachningsprogrammet såg vi över vår produktion av tappvarmvatten. Nu kan vi stänga varmvattencirkulationen när verksamheten inte är i full gång och då ersätta tillgång till tappvarmvatten med en liten varmvattenberedare. Det betyder att pelletspannan inte behöver vara igång under årets varma sommarmånader. Det är en åtgärd som vi hoppas ska leda till en stor energibesparing.

 

Johan Stålnacke, VD, hotell och restaurang SPiS, Kiruna

– När vi gick med i programmet fick vi hjälp av en coach att teckna ett grönt hyresavtal med vår hyresvärd, eftersom vi hyr våra lokaler. Det innebär att hyresvärden arbetar aktivt med fastighetens energi och vi som företag har fått en bättre överblick över vår energianvändning. Den tydligaste skillnaden har blivit ett mycket bättre inomhusklimat för gästerna och för de anställda.

 

Roland Kjellman, driver Kjellmans service, Uddevalla (Foto: Eva Ginstrup)

– Vi säljer och reparerar skogs- och trädgårdsmaskiner. Märkbart är att kunderna blir alltmer miljömedvetna, de vill slippa bensin och efterfrågar eldrivna batterimaskiner. När energicoachen kom med sitt erbjudande om att hjälpa oss att få syn på vår egen energianvändning och klimatpåverkan så kändes det klart intressant! Efter energigenomgången har vi installerat rörelsevakter för belysningen i flera utrymmen och vi stänger av datorer och annat som tidigare alltid brukade stå på. Efter ett par månader gick vi in på Mina sidor på elbolagets webb, där kunde vi tydligt se att energianvändningen minskat bara efter dessa åtgärder!

 

Ann-Sofie PetterssonAnne-Sofie Pettersson, verksamhetschef, Ransäter hembygdsförening  (Foto: Andy Lind)

– Jag behöver lära mig mer: Vad drar ett kylskåp? Vad skiljer en gammal lampa från en ny lampa? Vad är bäst för just oss att fokusera på? Det kan vi få hjälp med i projektet. Det kan vara svårt att räkna på energianvändningen, men jag får bra hjälp av coachen. Jag ringer henne och hon kommer förbi och öppnar ett excelark och börjar räkna! Jag hoppas också att vår medverkan i projektet ska öka medvetenheten inom vår verksamhet för den här typen av frågor.

 

Thommy Rensfeldt, driver City Konditori, Jokkmokk (Foto: Silva Hermann)

– Vi driver ett litet konditori i Jokkmokk, där vi satsar på traditionellt hantverk och riktigt gott fika. Det är viktigt för oss som lever nära naturen här vid Polcirkeln att värna om miljön. Klart vi tackade ja till att vara med i projektet! Vi har fått mer kunskap om energieffektivisering av verksamheten och hur vi kan minska onödig energianvändning. Som en första åtgärd har vi bytt ut en gammal frys till en mer energieffektiv och det är vi nöjda med.

 

Emil Westlund, driver ICA Nära Sellnäs, Borlänge

– För mig är det viktigt att dra mitt strå till stacken och ta ansvar för klimat och miljö. Men jag hade för lite kunskap om såväl energianvändning som elavtal, så i coachningsprogrammet såg jag en jättebra chans att få mer förståelse. Nu har jag lärt mig om allt från kilowattimmar till hur man kan spara pengar på elen. Det har gett bättre ekonomiska förutsättningar för butiken. Både klimatet och plånboken mår bra av att vår butik deltar i projektet och av att börja energieffektivisera. Man får en god överblick över sin verksamhet så att man kan göra kloka besparingar.

 

Denise Mitterer-Saner och Stephan Mitterer, driver Skogshotellet i Gällivare (Foto: Silva Hermann)

– På Skogshotellet i Gällivare satsar vi på bästa service och upplevelse för våra kunder. Då är det viktigt för oss att komma på goda sätt att minska vår energianvändning och samtidigt få ett bättre inomhusklimat. Minskade energikostnader skapar dessutom bättre ekonomiska förutsättningar till utveckling av vårt företag. Med hjälp av coachningsprogrammet har vi lärt oss mer om hur vi kan tänka och agera för mer energieffektivisering. Nästa steg blir att kolla om solenergi kan vara något för oss!