Nu samskapar vi framtidens klimatsmarta energilösningar

På årets Almedalsvecka arrangerar Energimyndigheten tre seminarier med fokus på framtidens energilösningar. Den 1 juli kliver några av Sveriges energismartaste profiler upp på scenen i Länsstyrelsens trädgård för att samtala och debattera hur svenska innovationer kan visa vägen, hur vi samskapar framtidens förnybara elsystem och hur Gotland som energipilot kan bli en inspiration för resten av världen.  

Hur kan Gotland som energipilot inspirera Sverige, EU och världen?

Regeringen har utsett Gotland till att vara pilot för energiomställningen. Därför inleder vi dagen med att låta Yvonne Ruwaida, affärsstrateg på Vattenfall, moderera en utfrågning och en paneldebatt.

Hur kan Sverige och världen lära av Energipilot Gotland? Hur går omställningen på regional, nationell och internationell nivå? Hur samverkar och bidrar olika aktörer i arbetet?

I debatten deltar bland annat Per Karlsson från Gangvide Farm, Anders Flanking Gotlands Landshövding, Jeppe Jensen från EU Clean Energy Island Initiative och Josefin Knudsen från Ownpower Gotland.

Läs mer här.

Nu samskapar vi framtidens förnybara elsystem

Det är fullt möjligt att få ett fungerande 100 procent förnybart elsystem till 2040-talet. Men det kräver omställning och fortsatt utbyggnad av vindkraft och av elnäten.

Ola Alterå, Klimatpolitiska rådet, modererar samtalet. På scenen gästas han av Anders Ygeman energi- och digitaliseringsminister, Karin Comstedt från Cementa, Tomas Hallberg från Svensk Vindenergi, Johanna Lakso från Powercircle och Per Eckemark från Svenska Kraftnät med flera.

De ställer sig bland annat frågor så som hur vi på bästa sätt får ett 100 procent förnybart elsystem till 2040? Hur ett sådant elsystem ska se ut? Vilka behov kommer framtidens elanvändare ha och vill man bidra till systemet?

Läs mer här.

Svensk innovation visar vägen i klimatomställningen

2045 ska Sverige ha netto noll utsläpp av växthusgaser. Forskning, innovation och affärsutveckling gör det möjligt. Digitalisering, fler integrerade delsystem och nya aktörer gör energisystemet mer komplext. Vi behöver ta rejäla språng i omställningen, och skapa hållbara lösningar för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader. Forskare och innovatörer i akademi, institut och näringsliv måste då samverka mer med användare, beställare och investerare i samhället.

Moderator Eva Krutmeijer från Ekko AB leder samtalet med några som utvecklar lösningarna och bryter ny mark. Robert Andrén från Energimyndigheten, Jenny Larsson från ABB Power Grids, Andreas Regnell från Vattenfall och Birgitta Bergvall-Kåreborn från Luleå Tekniska universitet.

Läs mer här.

Vill du besöka Energimyndighetens arrangemang i Almedalen?

När: 1 juli kl. 12.00-14.45

Var: Länsstyrelsens trädgård, Korsgatan 4

Vad: Samtal, utfrågningar och debatter med Sveriges energiprofiler, samt lättare förtäring med te och kaffe.

Välkomna hälsar Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén. Framtidens hållbara energisystem samskapar vi tillsammans!

Jämställt seminarium

Nätverket Kraftkvinnorna har i år granskat jämställdheten i Almedalens energiseminarier. Granskningen visar att 36 procent av alla energirelaterade seminarier är jämställda, med en könsbalans om minst 40/60.

Syftet med granskningen är att få branschen att prioritera frågan och att skynda på jämställdheten i branschen genom att utmana föreställningen om att det är svårt att hitta kvinnliga branschföreträdare. Vi är därför glada att vårt seminarium har fått kraftkvinnornas märkning ”Jämställt seminarium”.

                                 

Nyheter