Svenskt bolag topprankat på Cleantech Forum i USA

Cleantech Forum San Francisco är en av världens största mötesplatser för investerare i miljö- och energiteknik. Dit anlände Energimyndigheten tidigare i veckan för att hjälpa tio svenska bolag att träffa möjliga samarbetspartners. Under konferensens första dag meddelades att ett av dessa, Ferroamp, utsetts till ett av världens 100 mest lovande cleantech-företag.

Ett av Energimyndighetens huvuduppdrag är att stötta den globala energiomställningen genom forsknings- och utvecklingsinsatser. Sedan 2006 ger myndigheten även statligt stöd för affärsutveckling och kommersialisering av svenska energiinnovationer till företag som har potential att kunna hjälpa till att nå våra klimatmål.

– Ur ett klimatperspektiv har innovationerna i de bolag som vi har stöttat potential att spara motsvarande 14 gånger Sveriges totala koldioxidutsläpp. Det förutsätter att företagen får ut sin teknik på de marknader där den behövs. Det är en av anledningarna till att vi mellan 28–30 januari tillsammans med ett antal svenska bolag besökte Cleantech Forum i San Francisco, säger Andreas Stubelius, portföljutvecklare på Energimyndigheten.

Svenska Ferroamp topprankat

Sedan 10 år tillbaka listar arrangören Cleantech Group i samband med konferensen de 100 mest lovande cleantech-företagen just nu. I måndags kom beskedet att svenska Ferroamp, som lanserat en lösning för att integrera framtidens smarta hem i det befintliga kraftsystemet, fanns med på årets lista.

– För att ett svenskt företag ska kunna komma med måste minst tre olika investerare nominera det. Det här visar att det finns stora utländska aktörer som har ögonen på Sverige. Ferroamp har fått ett internationellt erkännande, säger Andreas Stubelius.  


Bild: Ferroamp

Spännande möten med investerare

Tillsammans med andra innovativa svenska företag som Altered, Rumblestrip och Bzzt fick de under veckan individuell rådgivning för att därefter träffa amerikanska potentiella investerare. På schemat stod dessutom ett antal seminarier där några av de svenska företagen deltog. Bolagen fick även ett eget möte med Bill Gates klimatinriktade miljardfond, Breakthrough Energy Ventures.

– Sådana här möten innebär en spännande möjlighet att få in mer pengar i energisektorn. Ska vi på riktigt kunna ställa om det globala energisystemet krävs det massiva investeringar från den privata sektorn, säger Andreas Stubelius.

– Om Sverige bidrar till energilösningar på den internationella marknaden och tar ledartröjan, så är ni förebilder. Regeringen vågar satsa och det är fantastiskt, säger David Epstein, investerare.  

Cleantech Forum kommer till Stockholm

Under veckan stod det klart att den inflytelserika konferensen kommer till Sverige senare i vår. Cleantech Forum Stockholm hålls på Münchenbryggeriet mellan 21–23 maj och väntas locka cirka 400 internationella investerare.

– Vi behöver hjälp utifrån. Genom att locka hit Cleantech Forum kan vi försöka att matcha våra svenska investerare med utländska. Om vi kan få dem att arbeta tillsammans skulle vi kunna åstadkomma mycket ihop, säger Andreas Stubelius.

Nyheter