Fyra nya projekt ska bidra till städers klimatomställning i Europa

Energimyndigheten har beviljat medel för fyra nya projekt som ska bidra till klimatomställningen i städer genom energipositiva stadsdelar. Projekten får dela på cirka 6 miljoner kronor inom ramen för Viable Cities utlysning energipositiva stadsdelar.

Utlysningen är en del av det europeiska samarbetet Positive Energy Districts (PED) och JPI Urban Europé, ett forskning- och innovationsinitiativ inom hållbar stadsutveckling.

Projekten ska bidra till den klimatneutrala staden genom att ta fram holistiska strategier för implementering och integration av energipositiva stadsdelar. Medborgarengagemang och nya koncept för att mobilisera olika intressenter ska vara motor för att påskynda omställningen till energipositiva stadsdelar (PED) och klimatneutrala städer.     

– Det finns en stor potential att tillsammans med europeiska aktörer bidra till den klimatneutrala staden 2030 och minskad energi- och resursanvändning i städerna. Samtidigt som de bidrar till ökat medborgarengagemang och etablering av nya affärsmodeller samt utveckling av klimatkontraktet, säger Susanne Karlsson, enhetschef vid Energimyndigheten.  

Projekten främjar missionsorienterat arbetssätt och kommer tillsammans att driva på klimatomställningen genom energipositiva stadsdelar.

De nu beslutade projekten omfattar sex företag, fyra universitet, fyra städer och medborgarinitiativ i Sverige samt europeiska partner i deltagande länder, dit resultaten av projekten kommer att spridas. Projekten är en inspiration för andra svenska och europeiska städer som vill utveckla klimatkontrakten. Klimatkontrakt 2030 är ett avtal mellan städer, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.

– Energimyndigheten har samordnat PED med strategiska innovationsprogam Viable Cities vilket har bidragit till ökat intresset hos svenska sökanden samt skapat goda möjligheter till ett utvecklat europeiskt samarbete, i det nya Europeiska investeringsprogram för forskning och innovation, Horisont Europa, säger Emina Pasic, programansvarig för Viable Cities vid Energimyndigheten och viceordförande i Europeiska PED programmet.  

Bakgrund till satsningen på Energipositiva stadsdelar

Europa strävar efter och samarbetar för att vara en förebild inom energitransformation och att kontinuerligt minska städers koldioxidavtryck. I städer konsumeras mer än två tredjedelar av världens energi och städerna står för mer än 70 procent av de globala koldioxidutsläppen. Städer är därmed helt centrala i omställningsarbetet.

Det europeiska samarbetet resulterade i att programmet Positive Energy Districts (PED) startades 2018. Målet för PED-programmet är att stötta planering, etablering och replikering av 100 energipositiva stadsdelar i Europa till år 2025.

En stadsdel klassas som energipositiv när den på årsbasis uppnår en positiv energibalans, strävar mot en överskottsproduktion av förnybar energi och består av flera byggnader som aktivt hanterar sin energianvändning och byter energi sinsemellan.  

Läs mer om de beviljade projekten:

TRANS-PED: Energipositiva stadsdelar transformerar städer   

Målet med TRANS-PED projektet är att utveckla ett nytt sätt att driva systemtransformation för djupgående och holistisk klimatomställning i städer som kan accelerera övergången till klimatneutrala städer till 2030. Projektet har dessutom ett tillvägagångssätt med helhetssyn, och tar användning av intressenternas lärande och samskapande processer. Projektets delmål är att utveckla gemensamma verktyg och tillvägagångssätt för att rama in, förankra, bedöma och skala upp urbana energiinnovationer samt bygga ett lärandenätverk mellan akademiker, privata företag, offentlig sektor och civilsamhället i deltagande länder.

Projektdeltagare från Sverige: Linköpings Universitet, Lunds kommun, ElectriCITY Innovation, Kungliga Tekniska Högskolan. Förutom Sverige i projektet deltar partner från Österrike och Belgien.

Cities4PEDs

Projektets syfte är att utveckla ett samordnat tillvägagångssätt och anpassade instrument och plattformar för att samla alla aktörer för ny utveckling av PED konceptet i de befintliga stadsdelarna. Projektet utvecklar vidare PED konceptet kring hur energipositiva områden kan skapas. Det undersöker hur städer kan anpassa och använda sina planerings- och implementeringsinstrument så att stadsutvecklingen resulterar i områden som producerar mer energi än de använder. Projektet utvecklar en strategi för ett medborgardrivet nätverk för lokal förnybar energi som inkluderar ekonomiska aspekter.

Projektdeltagare från Sverige: Stockholm Vatten AB, Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms kommun.

I Cities4PEDs projekt samarbetar städerna Bryssel, Wien och Stockholm.

PED-ID: Holistisk utvärdering av Positive‐Energy‐Districts och en innovativ process för intressentmedverkan

Projektets mål är att påskynda omvandlingen av Europas energisystem genom en utökad etablering av PED-distrikten. Projektet avser att förse beslutsfattare och andra aktörer med förbättrade beslutsunderlag. Underlag om möjligheter och konsekvenser kring energipositiva stadsdelar i ett tidigt skede. Projektet ska ta fram en kunskapsbaserad deltagandeprocess. Projektet stöttar kunskapsdelning med andra europeiska PED-pionjärer, utveckling av PED-strategier och hur dessa integreras i generella stadsutvecklingsstrategier.

Projektdeltagare från Sverige: Chalmers Tekniska, Malmö kommun, Sustainable Innovation i Sverige, White arkitekter.

Förutom Sverige i projektet deltar partner från Österrike och Tjeckien.

Interact

Målet med Interact-projektet är att genom PED kompetensnätverk identifiera tillvägagångssätt som möjliggör för fokusregionerna (Halmstad, Wien och Prag) att införa lokal energigemenskap och skapa en sektorkoppling baserat på helhetssyn för integrerade förnybara energisystem. Genom en så kallad LINK-arkitektur optimeras nyckelfunktionerna för energiproduktion, energieffektivitet och energiflexibilitet, där den befintliga tekniken i en kommun integreras. Baserat på användar-case inom energisamhället utvecklas systemarkitekturen mellan nätverks-, produktions och lagringsoperatörer, konsumenter och kunder, och marknaden. Projektet utformar en lämplig färdplan med relevanta tekniska, reglerande, juridiska, ekonomiska och intressentrelaterade aspekter så att fler energipositiva stadsdelar kan implementeras i praktiken.

Projektdeltagare från Sverige: Halmstads kommun, Högskolan i Halmstad, Tornet Fastighetsutveckling AB, Bengt Dahlgren AB, AFRY.

Förutom Sverige i projektet deltar partner från Österrike och Tjeckien.

Nyheter