31 projekt har fått 106 miljoner i stöd för att utveckla vattenkraften

Energimyndighetens forskningsprogram Hållbar Vattenkraft, HåVa, har nu fördelat programmets sista medel till sex nya forskningsprojekt. Programmet har därmed delat ut totalt 106 miljoner kronor till 31 forskningsprojekt under åren 2018-2022. En extern utvärdering visar att HåVa på ett bra sätt bidragit till att hitta lösningar för vattenkraften, men att det nu behövs ett större fokus på systemfrågor och samspel mellan olika energisslag.

Vattenkraften är den enskilt största förnybara elproduktionsresursen i Sverige och spelar en nyckelroll som reglerkraft i elsystemet. Forskningsprogrammet HåVa har syftat till att vidareutveckla och rusta den svenska vattenkraften för framtidens utmaningar.

– Utgångspunkten för programmet och de beviljade projekten är att, på olika sätt, bidra till att produktionen från vattenkraften blir långsiktigt hållbar och mer flexibel, säger Fredrik Brändström, programansvarig på Energimyndigheten.

De projekt som nyligen beviljats medel inom HåVa ska bland annat:

  • fördjupa kunskapen om hur vattenkraften bäst kan användas på systemnivå när efterfrågan på flexibilitet och el ökar,
  • analysera nyttan för växt- och djurliv av dynamisk minimitappning, och miljönyttan av fysisk restaurering av torrfåror,
  • och utvärdera väl fungerande och mindre väl fungerande faunapassager för att på så vis skapa en ökad kunskap om vilka åtgärder som har störst betydelse vid olika förutsättningar, såsom till exempel målarter, fallhöjd och flöde.

Beviljade projekt utlysning 5.pdf

Nytt forskningsprogram tar vid

I och med finansiering av de sex nya forskningsprojekten är programmets medel slut. Energimyndigheten kommer att fortsätta att finansiera forskning på vattenkraftsområdet via det nystartade programmet Framtidens elsystem.

Läs mer påProgramsidan för Framtidens elsystem

Om HåVa

Programmet Hållbar Vattenkraft, HåVa, syftar till att bidra till omställningen mot ett hållbart energisystem genom forskning om och utveckling inom vattenkraft, med fokus på system- och miljörelaterade frågor. Programmet drivs av Energimyndigheten och omfattar totalt 106 miljoner kronor, fördelat över åren 2018 till och med 2024.

Utlysningen 2022 var den femte och sista inom programmet som nu har fördelat samtliga medel till totalt 31 olika forskningsprojekt.

Läs mer på: Programsidan för Hållbar Vattenkraft – HåVa

Utvärdering av programmet

En extern utvärdering pekar på att inriktning och val av områdena inom programmen HåVa, VindEl och El från solen stämt väl överens med dagens och morgondagens utmaningar, men att det framöver kommer krävas ett ännu större fokus på systemfrågor och samspel mellan olika energislag.

Läs: Utvärdering av Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram VindEl, El från solen och HåVa.pdf

Nyheter