Aktörers behov efterfrågas till vägledning inom informationssäkerhet

Energimyndigheten arbetar med en vägledning om riskanalys och säkerhetsåtgärder för nätverk och informationssystem inom energisektorn. Den kommer vara till stöd för leverantörer av samhällsviktiga tjänster som arbetar utifrån NIS-direktivet. Nu efterfrågar Energimyndigheten återkoppling på vilka behov aktörerna har för att kunna nå kraven i föreskrifterna som finns i NIS-direktivet .

Målsättningen är att vägledningen ska publiceras innan sommaren 2022. För att kunna ta fram en användbar vägledning vill Energimyndigheten ha en dialog med relevanta aktörer om vad de behöver i sitt arbete kopplat till NIS-direktivet.

Energimyndigheten kontaktar branschorganisationer

Energimyndigheten kommer under framtagningen av vägledningen i första hand att kontakta branschorganisationerna inom energisektorn. Vi vill gärna uppmuntra kontaktpersoner att avsätta tid att definiera behov i vägledningen, samt granska och kommentera den kommande remissen. Remissen, som skickas ut till branschorganisationer och relevanta myndigheter, har alla aktörer inom energisektorn möjlighet att svara på. 

- Vi bygger cybersäkerheten inom energisektorn tillsammans och därför är samarbetet med övriga aktörer och branschorganisationer en viktig komponent i vägledningen. Förhoppningen är att det ska bidra till en snabbare omställning för ett robustare energisystem, säger enhetschef Titti Norlin på Energimyndigheten.

Om föreskrifterna

Som en del i tillsynsansvaret för lagen om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster, även kallat NIS-direktivet, så beslutade Energimyndigheten 2021 om särskilda föreskrifter om riskanalys och säkerhetsåtgärder för aktörer inom energisektorn. Du hittar länkar och information, föreskrifter och allmänna råd under rubriken "Mer om NIS".

Nyheter