I nuläget inga försörjningsstörningar av el, gas eller drivmedel i Sverige

Energimyndigheten bedömer fortsatt att det på kort sikt inte finns någon risk för brist eller omfattande försörjningsstörningar i leveranserna av el, gas eller drivmedel i Sverige med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

För närvarande är energiflödena i Europa i stort opåverkade, men energipriserna påverkas löpande och är just nu höga och oförutsägbara. På sikt är påverkan på energiflödena svåra att bedöma, men störst risk föreligger i dagsläget inom gas- och oljeförsörjningen.

Påverkan på lång sikt inom gas, el och drivmedelsförsörjningen

  • På längre sikt bedömer Energimyndigheten att lageruppfyllnaden av gas för värmesäsongen 2022/2023 kan påverkas. 
  • Avbrott och omstyrningar från de ryska oljeleveranserna skulle kunna få stor påverkan på världsmarknadspriset och den globala tillgången. I nuläget finns dock inga indikationer på att ett avbrott skulle vara aktuellt.
  • Sverige har generellt sett en ganska låg exponering gentemot rysk energimarknad men kan samtidigt bli påverkad av internationella flöden.

Energimyndighetens fortsatta arbete

International Energy Agency (IEA), samarbetsorganet för energifrågor, har tillsammans med EU enats om en frivillig lageravtappning för att stabilisera situationen inom globala oljemarknaden. Energimyndigheten deltar i en utökad samverkan med EU-kommissionen och IEA avseende energiförsörjningen. Energimyndigheten fortsätter att följa utvecklingen och samverkar med andra myndigheter.

Nyheter