Nu pågår kontroll av varmvattenberedare, ventilationsaggregat och luftkonditionering för villor

Uppvärmning, luftkonditionering och ventilation har stor betydelse för energikostnaden för villaägare. Därför kontrollerar Energimyndigheten just nu att varmvattenberedare, ventilationsaggregat och luftkonditioneringsapparater för villor uppfyller lagkrav på effektivitet och funktion och att de är rätt energimärkta.

VentilationsaggregatVentilationsaggregaten på bilden har inget samband med den pågående kontrollen. 

– Vi genomför provningar på labb. Det är ett bra sätt att ta reda på vad en produkt presterar. Om den håller vad den lovar, säger Anders Hallberg som ansvarar för marknadskontroll på Energimyndigheten.

Inom EU finns lagkrav enligt ekodesigndirektivet på att bland annat varmvattenberedare, ventilationsaggregat och luftkonditioneringsapparater ska hålla en viss nivå av effektivitet och funktion för att få säljas. Det är leverantörerna som är ansvariga för att produkterna håller vad de lovar. Produkterna ska också vara rätt energimärkta för att konsumenter ska kunna jämföra produkter vid köptillfället, både i butik och e-handel.

 Energimyndigheten är ansvarig marknadskontrollmyndighet för ekodesign och energimärkning i Sverige. Myndigheten kontrollerar att kraven i lagstiftningen följs så att konsumenter och användare skyddas mot felaktiga produkter. Marknadskontroll bidrar också till att säkerställa en sund konkurrens mellan företag.

Den nu pågående marknadskontrollen sker i samarbete med andra myndigheter i flera EU-länder inom ramen för EU-projektet EEPLIANT 3 (Energy Efficiency ComPLIANT).

Läs mer om marknadskontroll och EU-projektet EEPLIANT 3 på Energimyndighetens webbplats:

Marknadskontroll

Uppföljning marknadskontroll 2021 ER 2022:05 (pdf)

EEPLIANT 

Läs mer om lagkraven för de produkter som ingår i kontrollen (EU-dokument):

Varmvattenberedare

Ventilation i lokaler och hushåll 

Luftkonditionering, luftluftvärmepumpar och komfortfläktar 

 

 

Nyheter