Rekommendation med anledning av höjd hotnivå för cyberangrepp

Att löpande arbeta med cybersäkerhet är alltid angeläget men extra viktigt just nu. Hotnivån för cyberangrepp är höjd inom EU med anledning av Rysslands krig mot Ukraina och energisektorn ses som extra utsatt.

Den Europeiska Cybersäkerhetsbyrån, ENISA, har till uppgift är stödja arbetet med att uppnå en hög gemensam nivå av cybersäkerhet i hela Europa. I det arbetet är den Europeiska energisektorn en prioriterad del och ENISA uppmanar dess aktörer att hålla en god beredskap.

I syfte att stödja det arbetet har ENISA skrivit en promemoria kring cybersäkerhet, se länk nedan. Dokumentet innehåller en beskrivning av hotbilden och tips för krishantering, samt en kort checklista för företagsledningar som vill kunna skapa sig en bild av beredskapen. Hur bra är din verksamhets beredskap inför cyberangrepp?

Från Energimyndigheten följer vi lägesutvecklingen noga och vi vill betona vikten av att rapportera incidenter enligt rutin. Ett bra sätt att stärka vår gemensamma förmåga att möta cyberangrepp är att dela erfarenheter inom branschen.

Nyheter