Underlag till kontrollstation 2023 inom elcertifikatsystemet

Idag överlämnar Energimyndigheten sin rapport inför kontrollstation 2023 för elcertifikatsystemet. I rapporten presenterar Energimyndigheten förslag för att förenkla för aktörerna och minska kostnaderna. Samtidigt publiceras även årsrapporten för 2021 för elcertifikatsystemet.

Energimyndigheten har på uppdrag av regeringen analyserat hur elcertifikatmarknaden fungerar efter att ett stopp för nya anläggningar i elcertifikatsystemet infördes från och med den 1 januari 2022. Vi har även enligt uppdrag analyserat de administrativa kostnaderna som är nödvändiga för att upprätthålla elcertifikatsystemet fram till dess att systemet avslutas 2035. Analyserna har genomförts tillsammans med Norges vassdrags- och energidirektorat (NVE).

Energimyndigheten har utifrån analysresultaten tagit fram ett antal förslag till justeringar i reglerna för elcertifikatsystemet. Syftet med förslagen är att förenkla och minska kostnaderna för aktörerna och myndigheten, samt att öka transparensen. Energimyndigheten föreslår att:

  • Nuvarande kontoföringsavgift (lagringsavgift) ersätts med en utfärdandeavgift och en annulleringsavgift.
  • Gränsen för när kvotplikten inträder höjs från 60 MWh till 1200 MWh.
  • Gränsen för vilken el som beaktas vid beräkning av kvotplikt höjs från 60 MWh till 1200 MWh.  
  • Vid överföringar av elcertifikat i kontoföringssystemet Cesar ska, förutom pris per elcertifikat, även tidpunkt för avtalets tecknande anges.

För att ytterligare minska kostnaderna skulle tidsperioden för elcertifikatsystemet kunna kortas ner. Energimyndigheten föreslår till regeringen att Energimyndigheten och NVE får i uppdrag att undersöka om systemet kan förkortas utifrån juridiska och kostnadsmässiga aspekter, samt få i uppdrag att ta fram en plan för hur det i så fall skulle kunna genomföras.

Rapport: Kontrollstation 2023 för elcertifikatsystemet

Rapport: Kontrollstasjon 2023 (NVE)

Rapporten presenteras också på dagens marknadsseminarium om elcertifikatsystemet. Under seminariet presenteras även årsrapporten för elcertifikatsystemet 2021. 

Marknadsseminarium 2022

Årsrapport för elcertifikatsystemet 2021 

Nyheter