Affärsutveckling och kommersialisering på internationella marknader

Energimyndigheten har avsatt 5 Mkr för marknadsundersökande genomförbarhetsstudier för utvecklingsprojekt på internationella marknader. Ansökan ska vara inlämnad senast vid midnatt 25 oktober.

Sista dag för ansökan 2015-10-25
Målgrupp

Utlysningen vänder sig i till svenska små och medelstora företag som arbetar med energiteknik.

Utlysta medel 5 Mkr
Så söker du

En komplett ansökan skickas via Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg E-kanalen. Eventuella bilagor som verifierar skrivingar i ansökningstexten inlagd i E-kanalen betraktas som stöddokument. Tänk på att skaffa användarbehörighet i E-kanalen i god tid eftersom det kan ta några dagar.

Energimyndighetens arbete med affärsutveckling och kommersialisering på internationella marknader är ett led i arbetet med omställningen av energisystemet. Internationell spridning av resultat från svensk forskning, utveckling och innovation på energiområdet samtidigt som kunskap tas hem från andra marknader, ska bidra till att stärka utvecklingsarbetet, både nationellt och internationellt. Mot bakgrund av detta genomför Energimyndigheten en utlysning som riktar sig mot svenska små och medelstora företag (SMF).

I utlysningen kan SMF söka medel för maximalt 8 månader långa projekt som syftar till att ta fram en genomförandeplan för utvecklingsprojekt på annan marknad. Målsättningen ska vara att ta fram sådant underlag som kan ligga till grund för beslut om fortsatt utvecklingsarbete, initial marknadsintroduktion, såsom pilotanläggning eller jämförbart. Energimyndigheten ser gärna ansökningar som utgår från en upparbetad förkunskap som inkluderar att man identifierat en samarbetspart på målmarknaden.

Vad kan stödet användas till

Stöd kan sökas för att undersöka möjligheter och utvecklingsbehov kring konkreta innovationsdrivna projekt på internationella marknader. Ansatsen ska vara konkret och specifik, och resultera i en genomförandeplan för ett strategiskt utvecklingsprojekt, såsom pilotanläggning eller jämförbart, i enlighet med EU:s definition för genomförbarhetsstudie:

"utvärdering och analys av potentialen för ett projekt, som syftar till att stödja beslutsprocessen genom att objektivt och rationellt avslöja projektets starka och svaga sidor, möjligheter och risker samt att identifiera de resurser som krävs för att genomföra det, och slutligen utsikterna för att projektet blir en framgång."

Fotnot: Med "projektet" avses här det efterföljande arbete som kan ta vid efter genomförbarhetsstudiens avslut.

Bedömningskriterier

Ansökningarna kommer att bedömas utifrån följande kriterier, vilka bör beaktas då ansökan fylls i:

Målinriktat

Projektansökan ska tydligt beskriva ett definierat fall på målmarknaden, inklusive vad som ska analyseras.

Projektansökan ska ha tonvikt på att resultatet ska vara en genomförbarhetsplan - ett beslutsunderlag inför pilotprojekt, kommersiella åtaganden i samband med strategiskt utvecklings-/samarbetsprojekt, eller annat jämförbart.

Genomförbarhet

Det är viktigt att ansökan vittnar om en god förståelse för grundvillkoren (komplexitet, utmaningar, incitament etc) som gäller för målmarknaden. Genomförbarheten bedöms i relation till såväl målbeskrivning som upparbetad kunskap, beskrivet såsom ett väl underbyggt projektförslag, vilket kan verifieras med till exempel:

  • Samarbetsavtal med part på målmarknaden
  • Dokumentation såsom förstudie eller jämförbart förberedelsearbete som visar på upparbetad befintlig kunskap
  • Referenser till tidigare insatser av relevans för det definierade fall och genomförbarhetsstudie som ska göras

Projektansökningar som påvisar synergier med andra svenska främjandesatsningar kan vara meriterande. Med detta avses också sådana fall då ansökan kan påvisa nyttiggörande av tidigare insatser.

Utvecklingen av energisystemet

Projektet ska ha energirelevans med ett fokus mot "Best Available Technology", framför allt sett utifrån förhållandena på målmarknaden. Det ska tydligt framgå hur både (1) det svenska inslaget, i helhet eller delar, i kombination med (2) förutsättningarna på målmarknaden bidrar till innovationshöjd och/eller kunskapsutveckling.

Detta kriterium speglar också hur den kunskap och kompetens som utvecklas i projektet har betydelse för det svenska energisystemet och näringslivet i Sverige.

Stödnivåer och grundvillkor

Stöd ges enligt Förordning (2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet, § 12.

Stöd till genomförbarhetsstudier lämnas med högst 50 % av stödgrundade kostnader och upp till maximalt 500 000 SEK.

Maximalt 20 % av stödgrundade kostnader (det vill säga upp till 40 % av beviljade medel) får användas för extern expertis, det vill säga konsultkostnader, om det är avgörande för genomförbarhetsstudiens resultat.

Motfinansiering kan ske i form av egen tid och då beräknas naturainsats enligt Energimyndighetens anvisningar till 825 SEK per timme. I sådant fall ska det i ansökan tydligt anges hur egen tid planeras under projektet, vilket också sedan ska avspeglas i den ekonomiska redovisningen, baserat på sökandens interna tidsredovisningssystem.

Ansökningar med annan motfinansiering än naturainsats kan i det enskilda fallet bedömas positivt, om det därmed innebär en indikation på starkare engagemang bland projektdeltagarna och/eller den tänkta samarbetsparten.

Utlysningen stänger den 25 oktober. Beviljade genomförbarhetsstudier förväntas kunna starta under december.

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet