Forskningsmedel inom Vindval

Energimyndigheten och Naturvårdsverket genomför tillsammans kunskapsprogrammet Vindval som tar fram och förmedlar fakta om vindkraftens effekter på människa, natur och miljö. Totalt omfattar utlysningen cirka 9,5 miljoner kronor. Sista ansökningsdag är den 29 maj 2015.

Sista dag för ansökan 2015-05-29
Målgrupp

Du som är disputerad och bedriver forskning vid universitet, högskolor, forskningsinstitut eller myndigheter som bedriver forskning som en del av sitt uppdrag, är behörig att söka. Med forskningsinstitut avses organisationer som har forskning som sin enda eller huvudsakliga verksamhet.

Utlysta medel 9,5 miljoner kronor
Förordning

Ansökan ska vara skriven på svenska och läggas in på Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg, E-kanalen. Observera att teknisk support för E-kanalen inte kan fås efter klockan 12.00 den 29 maj.

Den som söker behöver ha en bekräftad användarbehörighet för att kunna logga in i e-kanalen. Tänk på att det kan ta några dagar att få denna behörighet bekräftad.

Så söker du

Du som är disputerad och bedriver forskning vid universitet, högskolor, forskningsinstitut eller myndigheter som bedriver forskning som en del av sitt uppdrag, är behörig att söka. Med forskningsinstitut avses organisationer som har forskning som sin enda eller huvudsakliga verksamhet.

Syftet med utlysningen är att finansiera projekt som bidrar till Vindvals målsättning. Resultat från projekten ska kunna användas som underlag vid ställningstaganden som rör miljöpåverkan i samband med planering och beslut vid etablering av vindkraft.

Ansökningarna ska komplettera den kunskap som redan finns på området och även eventuella pågående projekt i Sverige och i andra länder.

Inom projekttiden ska det finnas utrymme för externa granskningar som Vindvals kansli arrangerar. Projektet bör organiseras så att relevant vetenskaplig kompetens finns i projektet samt att relevanta aktörer engageras i projektet. Forskare som beviljas medel förväntas medverka på årliga möten samt seminarier och konferenser.

Vindvals effektmål under pågående programperiod är att:

  • Resultat från programmet kommer till användning i planerings- och beslutsprocesser, tillsyns- och kontrollprogram samt myndigheters vägledning.
  • Underlaget bidrar till väl avvägda och transparenta beslut vid etablering av vindkraft.
  • Uppföljning av vindparkernas miljöeffekter analyseras och resultatet återkopplas till handläggare och beslutsfattare.

Utlysta områden

Prioriterade ansökningar ska handla om något av nedanstående områden:

  • Människors upplevelser av ljud från vindkraft i kuperad terräng och ljudmätning.
  • Kontrollprogram för vindkraft - analys av resultat från uppföljning av enskilda vindkraftsparkers miljöeffekter.
  • Samhällsnytta av vindkraftsetableringar.

Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av den ingående beskrivningen av utlysta områden.

Ansökan

Tänk på att ansökningar till Energimyndigheten utgör allmän handling och därmed kan begäras ut från myndigheten. Ange om något i ansökan bör omfattas av sekretess.

Dokument

Bedömning av ansökningarna

Ansökningarna kommer att bedömas både vetenskapligt och med avseende på relevans för programmet. Ansökningarna kommer även i relevansbedömningen att prioriteras så att det blir en så bra samlad projektportfölj som möjligt. Vindvals styrgrupp lämnar en rekommendation till Energimyndigheten om vilka projekt som bör beviljas stöd.

Beslut om stöd

Slutgiltigt beslut fattas av Energimyndigheten, tidigast i september 2015. Projekt kan kan hålla på till augusti 2016 som längst.

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet