Forskningsmedel till Vindval

Energimyndigheten och Naturvårdsverket genomför tillsammans kunskapsprogrammet Vindval som tar fram och förmedlar fakta om vindkraftens effekter på människa, natur och miljö. Totalt omfattar utlysningen cirka 7 miljoner kronor. Sista ansökningsdag är den 11 januari 2016.

Sista dag för ansökan 2016-01-11
Tid för beslut mars 2016
Målgrupp

Du som är disputerad och bedriver forskning vid universitet, högskolor, forskningsinstitut eller myndigheter som bedriver forskning som en del av sitt uppdrag, är behörig att söka. Med forskningsinstitut avses organisationer som har forskning som sin enda eller huvudsakliga verksamhet.

Utlysta medel 7 miljoner kronor
Så söker du

Ansökan ska vara skriven på svenska och läggas in på Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg, e-kanalen. Observera att teknisk support för E-kanalen endast ges under kontorstid fram till dess att utlysningen stänger.

Den som söker behöver ha en bekräftad användarbehörighet för att kunna logga in i e-kanalen. Tänk på att det kan ta några dagar att få denna behörighet bekräftad.

Resultat från Vindvals projekt ska kunna användas som underlag vid ställningstaganden som rör miljöpåverkan i samband med planering och beslut vid etablering av vindkraft.

Projekten ska komplettera den kunskap som redan finns på området liksom kunskap från eventuella pågående projekt i Sverige och i andra länder.

Projekten måste vara avslutade senast under 2017. Inom projekttiden ska det finnas utrymme för externa granskningar i samband med slutrapportering. Dessa granskningstillfällen arrangeras av Vindvals kansli, och omfattar vetenskaplig kvalitet och relevans. Projektet bör organiseras så att relevant vetenskaplig kompetens finns i projektet samt att relevanta aktörer engageras. Forskare som beviljas medel förväntas medverka på årliga möten samt på seminarier och konferenser.

Vindvals effektmål är att:

  • Resultat från programmet kommer till användning i planerings- och beslutsprocesser, tillsyns- och kontrollprogram samt i myndigheters vägledningar.
  • Underlaget bidrar till väl avvägda och transparenta beslut vid etablering av vindkraft.
  • Uppföljning av vindparkernas miljöeffekter analyseras och resultatet återkopplas till handläggare och beslutsfattare.


Utlysta områden

Vindval bjuder in intresserade att ansöka om projektmedel inom programmets verksamhetsområde. I denna utlysning välkomnar vi i första hand ansökningar som handlar om något av nedanstående områden:

  • Vindkraftens påverkan på fåglar och fladdermöss, till exempel habitatförlust, bortträngning och kollisionsproblematik. Studierna kan, men behöver inte, vara direkt knutna till vindkraftsprojekt, och de ska vara relevanta för vindkraft. Känslighet för störning och habitatförlust kan ses i bred bemärkelse.
  • Vindkraftens påverkan på renar och rennäring.
  • Kontrollprogram för vindkraft. Sammanställning och analys av resultat från uppföljning av enskilda parkers kontrollprogram när det gäller ljud respektive rennäring.

Projekten kan vara både skrivbordsanalyser och fältstudier. Projekten kan med fördel bygga på redan pågående eller avslutade projekt. I sådana fall ska ansökan bifogas med information och resultat från dessa studier så att ansökningarna kan granskas vetenskapligt.

Avseende kontrollprogram finns ett underlag som tidigare insamlats av länsstyrelsen i Jönköping under 2014 till 2015, se länk till höger.

Bedömning av ansökningarna

Ansökningarna kommer att bedömas både vetenskapligt och med avseende på relevans för programmet. Ansökningarna kommer även i relevansbedömningen att prioriteras med avseende på att få en så bra samlad projektportfölj som möjligt. Vindvals styrgrupp lämnar en rekommendation till Energimyndigheten om vilka projekt som bör beviljas stöd.

Beslut om stöd

Slutgiltigt beslut fattas av Energimyndigheten, tidigast i mars 2016. Projekten måste vara avslutade senast under 2017.

Om du undrar över någonting

Frågor om utlysningen besvaras i första hand av Vindvals programkansli.

Kerstin Jansbo, programchef, Naturvårdsverket. Tel: 010-698 14 56,
kerstin...@naturvardsverket.se
Åsa Elmqvist, programsekreterare. Tel: 070-395 66 77,
asa.el...@arwenkonsult.se
Annika Nilsson, samordnare, Energimyndigheten. Tel: 016-544 20 63,
annika....@energimyndigheten.se

 

 

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet