Kostnader för elavbrott

Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten utlyser 4,5 miljoner kronor till ett projekt om kostnader för elavbrott.

Sista dag för ansökan 2015-11-24

Syftet med utlysningen är att öka Energimarknadsinspektionens och Energimyndighetens kunskap om kostnader för elavbrott. Utlysningen stänger 24 november 2015.

Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av:

Bakgrund

En väl fungerande elförsörjning är av stor betydelse för samhällets funktion och utveckling.

Att bygga ett elnät som aldrig drabbas av avbrott är förknippat med stora kostnader. Vid låg leveranssäkerhet är kunders kostnader för elavbrott höga eftersom elnäten har många avbrott. Vid hög leveranssäkerhet är istället kostnaderna för elnätet höga, vilka i sin tur betalas av kunden via nätavgiften. Ur ett kostnadsperspektiv ligger den optimala leveranssäkerheten någonstans mellan dessa två ytterligheter och bör motsvara den kvalitet som kunderna är beredda att betala för.

Tidigare studier i Norden visar att kunders kostnader vid elavbrott ökat markant över tid, troligen i takt med att samhället blivit alltmer elberoende. Vid snabb teknologisk utveckling och ett ökat teknikberoende är det viktigt att parametrarna för kostnader vid elavbrott är aktuella. De senaste svenska kundundersökningarna genomfördes av Svenska Elverksföreningen 1993 och Göteborgs universitet 2003-2004.

Mot denna bakgrund riktar sig utlysningen till projekt som kan:

  1. Ta fram aktuella kostnader för elavbrott för olika kundkategorier.
  2. Ta fram kostnadsparametrar baserat på punkt 1.

Kostnadsparametrarna ska tas fram för följande kundkategorier: hushåll, industri, jordbruk, offentlig verksamhet samt handel och tjänster. Det kan efter samråd med Energimarknadsinspektionen även bli aktuellt att ta fram kostnadsparametrar för ytterligare kundkategorier.

Forskningsinriktning

Detta projekt kräver kompetens inom flera olika områden. För att genomföra detta projekt krävs erfarenhet av enkäter, kunskap inom ekonomi, matematik, statistik (komplex statistisk analys och regressionsanalys), samt kunskap om elkraftsystemet och tekniska detaljer kring elavbrott.

Projektet förväntas föra en löpande dialog med Energimarknadsinspektionen under projektets gång avseende metod, genomförande och resultat. Samverkan med andra relevanta aktörer, exempelvis i form av en referensgrupp, kan komma att bli aktuellt.

Om utlysningen

Utlysningen stänger 24 november. Utlysningen avser projekt som ska starta i början av 2016. De slutliga kostnadsparametrarna med tillhörande underlag ska vara framtagna senast mars 2018. Slutrapporten ska levereras senast december 2018.

Utlysningen omfattar 4,5 miljoner kronor och väntas bevilja ett projekt.

Så ansöker du

Ansökan ska skrivas enligt Anvisningar för ansökan och lämnas in via Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg E-kanalen. Välj "Enskilt projekt" i e-kanalen. Tänk på att skaffa användarbehörighet i E-kanalen i god tid eftersom det kan ta några dagar.

Till ansökan ska bifogas en fördjupad beskrivning av projektet och dess budget, samt meritförteckningar eller CV, inklusive publikationslistor för alla deltagande forskare. Det ska även framgå hur stor del av en forskares tjänst som finansiering söks för.

Huvudsökanden ska ha doktorsexamen eller kunna påvisa långvarig erfarenhet som ledare av forskningsprojekt.

Om sökanden söker till mer än ett program vid Energimyndigheten ska detta anges i ansökan.

Ansökan ska vara inlämnad senast den 24 november 2015. På grund av hög arbetsbelastning i anslutning till sista ansökningsdag kan bekräftelse på inkommen ansökan dröja.

Bedömning av ansökan

Energimyndigheten bedömer i samarbete med Energimarknadsinspektionen ansökan utifrån projektets överensstämmelse med utlysningen. Vid bedömningen läggs särskild vikt vid projektgruppens kvalifikationer och förutsättningar att genomföra projektet och uppnå förväntade resultat.

I projektet är det viktigt att inkludera en kommunikationsplan. Redogör där för spridning och nyttiggörande av resultat.

Beslut om stöd

Beslut fattas av Energimyndigheten med stöd av Energimyndighetens regleringsbrev samt, i förekommande fall, utifrån Förordning (2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet.

Beviljat projekt kan tidigast starta så snart villkorsbilagan och eventuella särskilda villkor är godkända. Medel utbetalas med utgångspunkt i projektets kostnadsplan. Utbetalning sker utan föregående rekvisition.

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet