Samverkansprogrammet E2B2 – energieffektivt byggande och boende

Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad välkomnar sökande i den femte utlysningen från samverkansprogrammet E2B2. Utlysningen omfattar maximalt 26 miljoner kronor. Utlysningen stänger den 27 april 2016.

Sista dag för ansökan 2016-04-27
Utlysta medel 26 miljoner kronor

Samverkansprogrammet E2B2 är en bred satsning för forskning och utveckling inom området energieffektivt byggande och boende. Programmet ska bidra till ökad energieffektivisering i bebyggelsen genom forskning, utveckling, innovation och demonstration.

Omfattning och prioriteringar

Programmets femte utlysning omfattar stöd om maximalt 26 miljoner kronor från Energimyndigheten.

Samverkansprogrammets vision, mål och forskningsinnehåll beskrivs närmare i programbeskrivningen. En generell utgångspunkt för alla projekt är att de tydligt ska utgå från ett systemperspektiv i betydelsen att resultaten från varje enskilt projekt ska leda till energieffektivisering även i ett större samhällsperspektiv.

I den här utlysningen tar vi enbart emot ansökningar för projekt med en projekttid på maximalt 18 månader eftersom programperioden slutar 31 december 2017. Övriga önskvärda egenskaper hos ansökningarna är att de:

  • Har en hög grad av samfinansiering från näringslivet inom sektorn - helst minst 50 procent
  • Utformas för att säkerställa god spridning och användning av resultaten genom branschöverenskommelser eller standarder, eller genom att utveckla nya och systematiska implementeringsåtgärder, kunskapsdelning och liknande.

Utlysningens inriktning – projekt, kunskapssammanställningar och synteser

I denna utlysning välkomnas ansökningar inom hela programmets område. Vi efterfrågar även kunskapssammanställningar och synteser inom programmets olika prioriterade delområden. Synteser kan omfatta hela eller delar av ett område.

Syftet med synteser är att beskriva kunskapsläget, analysera och kombinera resultat och dra egna slutsatser, identifiera kunskapsluckor samt hitta nya samband från tidigare forskning och utveckling. Observera att även syntesstudier behöver ha samfinansiering.

Prioriterat i den här utlysningen är projekt, kunskapssammanställningar och synteser inom exempelvis nedanstående områden.

Byggnaders livscykel:

  • logistikens påverkan på energianvändning genom hela försörjningskedjan under byggfasen,
  • befintliga och nya styrmedel som tar hänsyn till energianvändning i hela byggnadens livscykel: bygg-, drifts- och rivningsfaserna,
  • byggtekniska risker och riskhantering förknippad med energieffektivt byggande för olika tidshorisonter, t.ex. klimatskalets täthet eller fuktsäkerhet över tid,
  • metoder och verktyg för att bedöma vilka investeringar för energieffektivisering som gör mest nytta i systemperspektiv,
  • byggnadsstommens betydelse och funktion för energieffektivitet i flerbostadshus givet ökande krav på flexibilitet genom ombyggnation och anpassning av lägenheters planlösning och funktion under hela förvaltningsfasen,
  • modullösningar för boende av både tillfällig och permanent karaktär som kan typgodkännas i flera EU-länder och kombinerar låg brukarkostnad med god energiprestanda ur ett livscykelperspektiv.

Människors energibeteende i bebyggelsen:

  • energianvändning i nybyggda och renoverade byggnader inklusive jämförelser mellan beräknad och uppmätt energianvändning och kunskap om vad källan till differensen kan vara,
  • människors energibeteende och energianvändning,
  • upphandlingsstöd, standardisering, tjänster kopplat till eller uppföljning av konsumentnära energiteknik såsom värmepumpar, solceller, solfångare och energilagring,
  • feedback till energikonsumenter och skattningar av dess effekter på faktiskt beteende, feedbackmekanismer kan exempelvis vara prismodeller, visualisering eller utbildning.

Stadsplanering:

  • stadsdelars egenskapers betydelse för dess energianvändning (egenskaper kan till exempel vara befolkningstäthet och -sammansättning, livsstil eller tillgång till kollektivtrafik)
  • större smart-city-demonstrationsprojekt där svenska aktörer deltar.

Nyttiggörande av resultat:

  • praktiskt genomslag och tillämpning av resultat från tidigare finansierade projekt inom E2B2 eller andra relaterade program som t.ex. sjunde ramprogrammet eller Horisont 2020.

Så här ansöker du

Fullständig ansökan ska vara Energimyndigheten tillhanda senast den 27 april 2016.

Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska sökande läsa igenom:

Projektansökan ska göras via Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg E-kanalen. För att du ska kunna skicka in en ansökan via E-kanalen måste du ha ett användarkonto.

Det är projektledaren som formellt ska skicka in ansökan och som behöver ansöka om ett användarkonto i E-kanalen (användarnamn och lösenord). Observera att det kan ta upp till en arbetsdag att skapa ett nytt användarkonto.

Det är särskilt viktigt att projektens specifika kunskapsbidrag framgår tydligt i ansökan. Det är också viktigt att det framgår hur projektet och de förväntade resultaten förhåller sig till tidigare forskning och befintlig kunskap på området. Ansökningar ska också tydligt redovisa den valda metoden och en konkret plan för vad som ska göras och av vem. Mer information finns i instruktionerna för sökande.

Hantering av ansökningar

Behandling och bedömning av ansökningarna kommer att ske under maj och juni 2016. Energimyndigheten planeras ta beslut i juni 2016 och projekt beräknas därför kunna starta tidigast i juli 2016. Om ansökan inte är fullständig behöver den kompletteras, vilket medför längre handläggningstid.

Inkomna ansökningar utgör allmän handling och kan därmed bli föremål för utlämnande. Ange därför om något i ansökan bör omfattas av sekretess.

För den programhantering i form av kommunikation, service och administration som IQ Samhällsbyggnad utför inom ramen för E2B2 tas en programhanteringsavgift ut från samtliga beviljade projekt. Läs mer om detta på E2B2s webbplats.

Kontaktpersoner

Anna Land, IQ Samhällsbyggnad, anna....@iqs.se  072-554 46 61

Jörgen Sjödin, Energimyndigheten, jorgen....@energimyndigheten.se, 016-544 21 38

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet