Lagen om kommunal energiplanering

En kommun kan på flera sätt styra tillförsel, distribution och användning av energi. Kommunen kan agera utifrån sina roller som offentlig aktör, informatör, fastighetsägare, arbetsgivare eller som ägare till ett energibolag. Ett sätt att strategiskt påverka utvecklingen är att göra upp en energiplan.

Enligt Lagen om kommunal energiplanering (1977:439) ska varje kommun ha en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi.

Inom projektet Energiplanering 2.0 har metoder och erfarenheter samlats i en metodbok, som kan vara ett stöd i framtagandet av en energiplan.

Projektet Energiplanering 2.0

Till dig som arbetar med energi- och klimatomställning i en kommun eller på regional nivå finns samlad kunskap och stöd i form av en bredare webbutbildning och tre fördjupande webb-föredrag, med tillhörande skriftliga guider. Dessa finner du här:

Guider energi- och klimatomställning i kommun och region

Det är viktigt att ha en helhetssyn på energiplaneringen och ta hänsyn till miljöeffekterna i såväl lokalt, regionalt som globalt perspektiv. Genom en miljöanalys görs en bedömning av hur miljön, hälsan och hushållningen kommer att påverkas av olika åtgärder eller energisystem. På Naturvårdsverkets webbsida finns en vägledning om strategisk miljöbedömning som kan vara ett stöd i detta arbete.

Naturvårdsverkets webbsida om strategisk miljöbedömning