Frågor och svar om ändringar i regelverket för ursprungsgarantier till följd av det reviderade förnybartdirektivet (REDIII)
Det reviderade förnybartdirektivet, REDIII, medför ändringar i regelverket för ursprungsgarantier. Här finns vanliga frågor och svar om hur ändringarna påverkar dig som har en anläggning godkänd för ursprungsgarantier.
I maj 2025 trädde det reviderade förnybartdirektivet, REDIII, i kraft vilket medför ändringar i regelverket för ursprungsgarantier.
Frågor och svar om föreslagna ändringar
När börjar de nya reglerna gälla?
Förordningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026, med en övergångsordning till och med den 31 december 2026.
När ska jag skicka in en ny ansökan?
Ansök tidigast den 1 januari 2026 och senast den 31 augusti 2026 för att säkerställa att det inte uppstår ett uppehåll i utfärdandet av ursprungsgarantier för produktionen i din anläggning.
Har du ett slutdatum mellan 1 januari 2026 och 31 augusti 2026 på ditt nu gällande beslut behöver du ansöka i god tid innan ditt slutdatum för att det inte ska uppstå ett uppehåll i utfärdandet av EECS-ursprungsgarantier. När ditt beslut om EECS-ursprungsgarantier löper ut kommer du att få ursprungsgarantier utfärdade till dess ett nytt beslut om EECS-ursprungsgarantier finns, om du har skickat in en ny ansökan senast 31 augusti 2026.
Vad händer om jag ansöker efter den 31 augusti 2026?
Energimyndigheten kan då inte säkerställa att din ansökan hinner handläggas innan den 31 december 2026. Om inget nytt beslut finns kommer utfärdandet att upphöra den 1 januari 2027 och fram till dess att ett nytt beslut om utfärdande finns.
Varför ska besluten inte gälla tills vidare?
Enligt den reviderade standarden CEN-EN 16325 får ett beslut om utfärdande av ursprungsgarantier gälla i högst fem år. Syftet är att säkerställa att uppdaterade uppgifter om anläggningen finns registrerade samt att minska risken för felaktigt utfärdande av ursprungsgarantier.
Vad händer fem år efter mitt nya beslut?
Efter fem år krävs en ny ansökan. Om ett nytt beslut finns innan den föregående periodens beslut löper ut kommer ursprungsgarantier fortsatt att utfärdas. Om ett nytt beslut om utfärdande av ursprungsgarantier inte fattas innan beslutets slutdatum upphör utfärdandet av ursprungsgarantier för anläggningens produktion.
Vad händer om min anläggning har en produktionskapacitet under 50 kW?
Beslutet om utfärdande av ursprungsgarantier kommer att upphöra att gälla den 1 januari 2026. Du behöver inte göra något. Du kan ha ursprungsgarantier kvar på ditt konto efter detta datum, som du kan annullera, sälja eller överföra som vanligt fram till det datum de förfaller.
Du kommer inte att faktureras någon kontoavgift för år 2026, eftersom kontoavgiften tas ut om producenten har en anläggning som är godkänd för att få ursprungsgarantier utfärdade.
Varför ska ursprungsgarantier inte utfärdas för produktion i anläggningar med en produktionskapacitet under 50 kW?
Enligt artikel 19 i förnybartdirektivet är det möjligt att begränsa hur små anläggningar som kan få ursprungsgarantier utfärdade. För många små producenter är det inte lönsamt att vara med i systemet. Den ökade komplexiteten i elproduktion och eldistribution, såsom nyttjandet av batterier och flexibilitetstjänster, samt nya krav gällande egenanvänd el fördyrar ytterligare korrekt rapportering av mätvärden.
Nuvarande krav på sökande gör att systemet inte lämpar sig för produktion i mindre skala. Regeringskansliet beräknar i sin promemoria att om ursprungsgarantier utfärdas för hela produktionen kan ursprungsgarantierna för en anläggning som producerar 16 000 kilowattimmar el på ett år generera en intäkt på 128 kronor.
Promemoria: En ny förordning om ursprungsgarantier för energi (pdf, regeringen.se)
Med kontoavgiften på 200 kronor per år är det för många små producenter därmed inte lönsamt att vara med. Du kan själv räkna ut om det är lönsamt för dig att vara med i systemet.
Vad är egenanvänd el?
Egenanvänd el är sådan el som förbrukas innan anslutningspunkt till koncessionspliktigt nät och som inte är hjälpkraft. Det kan exempelvis vara el som används i kontorslokaler eller till laddstolpar på parkeringen.
Varför ska ursprungsgarantier som utfärdas för egenanvänd el inte kunna säljas?
Egenanvänd el förbrukas innan elen når det koncessionspliktiga nätet och kan därför inte användas av någon annan. Om ursprungsgarantierna som utfärdats för denna el kan säljas på marknaden finns en risk att två parter gör anspråk på samma els förnybara värde.
EU:s medlemsstater ska enligt förnybartdirektivets artikel 19 säkerställa att samma förnybara el kan göras anspråk på bara en gång. Elproducenten blir därför skyldig att annullera ursprungsgarantier som utfärdats för egenanvänd el.
Vad innebär det att uppgift om distribution av energi finns med på ursprungsgarantin?
Distributionen av energi avser den fysiska leveransen av energi från anläggningen. Denna uppgift finns redan i dag på alla EECS-ursprungsgarantier. Från och med 1 januari 2026 läggs uppgiften till på alla ursprungsgarantier.
- Anläggningar med mätpunkt i icke koncessionspliktigt nät tilldelas uppgiften ”distribuerad över ett annat nätverk än ett distributions- eller transmissionsnät eller ett slutet distributionssystem”.
- Anläggningar med mätpunkt i koncessionspliktigt nät tilldelas uppgiften ”distribuerad över ett distributions- eller transmissionsnät”.
När du har inkommit med en ny ansökan kommer ursprungsgarantierna att märkas i enlighet med informationen du lämnar.
Vad innebär det att uppgift om ursprungsgarantin har utfärdats efter konvertering, finns med på ursprungsgarantin?
När ursprungsgarantier kan utfärdas för flera olika typer av energi kan en konvertering i vissa fall behöva göras. Det gäller exempelvis i vissa fall där förnybar el som har tilldelats ursprungsgarantier används för att producera vätgas. Ursprungsgarantierna som utfärdats för elen kan då konverteras till ursprungsgarantier för vätgas. Ursprungsgarantierna för vätgas märks då med uppgiften att de är utfärdade efter konvertering.
Vad innebär det för mig att ursprungsgarantier ska förfalla på dagen 12 månader efter produktionsperiodens slutdatum?
Det innebär att du behöver hålla koll på slutdatumet för produktionsperioden på dina ursprungsgarantier. Vanligtvis är slutdatumet den sista dagen i en månad, men ibland kan produktionsperioden skilja sig från standardperioden.
Om slutdatumet för produktionsperioden på en ursprungsgaranti är till exempel 15 januari 2026, kommer ursprungsgarantin att förfalla den 15 januari 2027. Den 14 januari 2027 är därmed sista dagen du kan annullera eller överföra ursprungsgarantin.
Vad innebär att en ursprungsgaranti förfaller?
Att en ursprungsgaranti förfaller innebär att den annulleras automatiskt på kontot. En förfallen ursprungsgaranti kan inte längre överföras eller annulleras av kontoinnehavaren, och går inte längre att använda för ursprungsmärkning.
Varför höjs avgiften per utfärdad ursprungsgaranti?
Till följd av utvidgningen av systemet för ursprungsgarantier ökar kostnaderna för att förvalta systemet. Kostnaderna för kontoföringsverksamheten ska täckas av dem som väljer att delta.
Vad ska jag betala för kontoavgift om jag har flera anläggningar?
Om du bara får ursprungsgarantier för exempelvis el ska du betala en kontoavgift. Om du utöver ursprungsgarantier för el även får ursprungsgarantier för gas, värme eller kyla ska du betala två kontoavgifter. För ursprungsgarantier för gas, värme och kyla tas bara en kontoavgift ut.