Regelverket – allmänna frågor och vem/vad omfattas?

Här finns svar på några vanliga frågor om vem som är rapporteringsskyldig och vad som omfattas.

+

Hur vet jag om jag är rapporteringsskyldig?

Att vara rapporteringsskyldig betyder att man antingen är skyldig att anmäla sig, eller frivilligt kan ansöka om ett hållbarhetsbesked hos Energimyndigheten. En rapporteringsskyldig aktör definieras enligt 3 kap. 1 § lagen om hållbarhetskriterier med de begränsningar som anges i förordningen om hållbarhetskriterier 3d § och 13 §, se mer på vår webbsida om hållbarhetsbesked.

Lagen om hållbarhetskriterier (riksdagen.se)

Förordning om hållbarhetskriterier (riksdagen.se)

Hållbarhetsbesked

+

Hur vet jag om jag är skyldig att ha hållbarhetsbesked?

Det är den som är rapporteringsskyldig enligt lagen om hållbarhetskriterier 3 kapitlet 1 § punkt 1-4 som är skyldig att ha ett hållbarhetsbesked. Generellt kan man säga att bara relativt stora användare av biobränslen omfattas av regelverket. Om du misstänker att du omfattas, se vår webbsida om hållbarhetsbesked med vilka gränsvärden som gäller. Om du faller under de gränsvärdena så är du inte skyldig att ha ett hållbarhetsbesked enligt lagen om hållbarhetskriterier.

Lagen om hållbarhetskriterier, 3 kapitlet 1 § punkt 1–4 (riksdagen.se)

Hållbarhetsbesked

+

Vad är det för skillnad på ett frivilligt och ett vanligt hållbarhetsbesked?

Utöver lagkravet om att ha ett hållbarhetsbesked är den enda skillnaden att du med frivilligt hållbarhetsbesked inte ska lämna uppgifter årligen till Energimyndigheten gällande hanterade mängder. Se mer om processen på den här sidan:

Hållbarhetsbesked

+

Tvingas aktörer betala tillbaka skatt om hållbarheten inte går att visa eller om Energimyndigheten underkänner rapporterade mängder?

För frågor om skattebestämmelser och skattebetalning hänvisar vi till Skatteverket, Energigruppen.

+

Kan Energimyndighetens beslut om hållbarhet överklagas?

Ja, alla Energimyndighetens beslut enligt lagen om hållbarhetskriterier kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Information om hur du överklagar framgår som bilaga till beslutet.

+

Behöver jag ett hållbarhetsbesked för att tilldelas elcertifikat?

Elcertifikat tilldelas endast om biobränslena omfattas av ett hållbarhetsbesked, för fasta och gasformiga biobränslen gäller detta dock endast om bränslet omfattas av lagen om hållbarhetskriteriers effektgränser. Se mer i lag (2003:113) om elcertifikat 2 kap. 4 §.

Lagen om elcertifikat 2 kapitel 4 § (riksdagen.se)

+

Kan ett utländskt bolag ansöka om ett hållbarhetsbesked? Kan ansökan lämnas in på engelska?

Enbart bolag med svenskt organisationsnummer kan ansöka om hållbarhetsbesked. Det innefattar även utländska bolag som innehar svenskt skattenummer. Ansökan ska lämnas in på svenska. Skriftlig kommunikation och beslut om en ansökan kommer endast ske på svenska.

+

Om jag använder biobränsle för uppvärmning i min produktion av produkter, behöver jag ett hållbarhetsbesked?

Ja, intern uppvärmning omfattas av hållbarhetsbesked. Om omfattningen når gränserna för rapporteringsskyldighet behöver du ett hållbarhetsbesked.

+

Kan man få hållbarhetsbesked för elektrobränslen?

Inte idag. Än finns bara hållbarhetsbesked för biobaserade bränslen. Däremot är det möjligt att ansöka om hållbarhetsbesked, om råvaran för elektrobränslet är av biologiskt ursprung.

+

Vad räknas som finansiellt stöd?

Förnybartdirektivet (2018/2001) säger att alla stöd från staten för förnybar energi till företag och andra organisationer räknas som finansiellt stöd. I Sverige rör det sig om investeringsstöd, skattebefrielser eller skattelättnader, skatteåterbetalningar, stödsystem med kvoter för energi från förnybara energikällor, prisstöd, inmatningspriser och så vidare. I praktiken räknas här bland annat skattereduktion för rena och höginblandade biodrivmedel, skattereduktion för biogas, Industriklivet, Klimatklivet som finansiellt stöd.

Förnybartdirektivet (europa.eu, engelska)

+

Kan man ansöka om ett beslut hos Energimyndigheten i förväg?

Nej, det finns inte någon process för att i förväg få ett formellt besked om myndighetens bedömning. Aktörer är dock välkomna att lämna in underlag och beskrivningar till Energimyndigheten över material som man undrar över t.ex. vad gäller klassning som restprodukt, avfall eller samprodukt, liknande frågor underlättar Energimyndighetens arbete med bedömning.

+

Anläggningsbesked för flera anläggningar

Anläggningsbeskedet behöver inte nödvändigtvis gälla för en specifik anläggning. För en drivmedelsleverantör som köper in biodrivmedel från flera olika anläggningar kan anläggningsbeskedet omfatta samtliga av dessa leverantörer.

+

Vad är ett flytande biobränsle?

Flytande biobränslen omfattar, till skillnad från biodrivmedel, bara vätskeformiga och alltså inte gasformiga produkter. De bränslen som används i Sverige och som omfattas av definitionen är biooljor, råtallolja och tallbeckolja samt biodrivmedel (utom gasformiga sådana) som används som flytande biobränslen, det vill säga för andra energiändamål än transport. Biooljor omfattar fyra typer av produkter, nämligen vegetabiliska och animaliska oljor samt vegetabiliska och animaliska fetter. Bränslelutar omfattas inte av definitionen, utan betraktas som ett fast bränsle (i huvudsak lignin) i lösningsform.

+

Räknas tallbeckolja som fast eller flytande?

Tallbeckolja räknas som ett flytande biobränsle även då det vid vissa temperaturer är i fast fas.

+

Behöver jag ett Hållbarhetsbesked för att ansöka om Elcertifikat?

Hållbarhetsbesked kan användas för att bevisa uppfyllandet av hållbarhetskriterierna för vissa biobränslen i enlighet med lagen (2003:113) om elcertifikat.

+

Om min anläggning som använder ett gasformigt biobränsle har en installerad effekt på mindre än 2MW, behöver jag ett hållbarhetsbesked?

Generellt nej, om inte verksamheten träffas av annan lagstiftning med krav på hållbarhetsbesked, till exempel EU-ETS-regelverket eller lagen om elcertifikat.

+

Vilka uppgifter behöver jag lämna vid ansökan om frivilligt hållbarhetsbesked?

Kraven för att få ett hållbarhetsbesked är densamma oavsett om det är en frivillig ansökan eller inte. Samma krav gäller därmed som vid anmälan/ansökan om hållbarhetsbesked för de som enligt lagen är skyldiga att ha ett hållbarhetsbesked. Skillnaden för frivilligt hållbarhetsbesked är att du inte har skyldighet att lämna uppgifter årligen till Energimyndigheten gällande hanterade mängder. Du kan dock omfattas av tillsyn eller omprövning av hållbarhetsbesked som de som har krav på att inneha hållbarhetsbesked.

+

Är det olika regler/förfaranden kring hållbarhetsbesked och rapportering beroende på om jag är med i EU-ETS eller inte?

Det är samma krav för att få ett hållbarhetsbesked oavsett om man är skyldig att ha hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen eller inte. Skillnaden för frivilliga är att det inte finns krav på årlig rapportering av uppgifter, vilket aktörer som är skyldiga att inneha hållbarhetsbesked måste göra.

För frågor om EU ETS hänvisar vi till Naturvårdsverkets epostadress eue...@naturvardsverket.se

+

Hur ansöker jag om "leverantörsbesked"?

”Leverantörsbesked” har ersatts vad som nu kallas som frivilligt hållbarhetsbesked. Du kan ansöka om frivilligt hållbarhetsbesked (enligt 3 kap. 1 § punkt 5 HBL).

+

Vad innebär ändringar av regelverket för företag som använder bioolja i sin verksamhet?

Samma som tidigare. Aktörer som använder mindre än 200 m3 årligen i genomsnitt över de tre senaste åren inom verksamheten/organisationen är inte längre skyldiga att ha ett hållbarhetsbesked. Aktören ska meddela Energimyndigheten om man inte längre är skyldig att inneha hållbarhetsbesked.

+

Är bränslen som används i stationära motorer anmälningspliktiga?

Om du har en stationär motor som används för energiändamål, det vill säga för produktion av el, värme eller kyla, klassas bränslet som ett biobränsle och inte som ett biodrivmedel.

Det innebär att aktörer som producerar el, värme eller kyla med en stationär motor inte behöver ha ett hållbarhetsbesked för det bränsle som aktören använder i den stationära motorn. Vill du ändå ha ett hållbarhetsbesked för bränslet finns alltid möjligheten att ansöka om ett frivilligt hållbarhetsbesked. Som frivillig aktör behöver man inte årligen rapportera in sina förbrukade mängder till Energimyndigheten.