Smarta lampor och vanor sänker julens elräkning

Byt ut fem ljusdekorationer till LED och spara 87 procent av elen. Det visar Energimyndighetens julljustest som idag släpps för sjätte året i rad.

I år har vi testat adventsstjärnor, ljusstakar, julgransbelysning, ljusslingor och juldekorationer. Ljusstakar visar störst skillnad mellan gammal teknik och ny energieffektiv. Glödlampan drar 14 gånger mer el än moderna lampor.

– Genom att byta till LED-lampor i ljusstaken kan sju ljus hållas tända med bara 1,5 W, säger testledaren Sherwan Fatah.

Den enskilda ljusdekoration som drar mest el är julgransbelysning med glödlampor. Om en miljon hushåll skulle byta sin dygnetrunttända julgransbelysning till LED, minskar energianvändningen med 80 procent, från 29 miljoner kilowattimmar till 5 miljoner kilowattimmar på en månad. Lyser granen bara på kvällen i sex timmar, minskar energianvändning med 95 procent. Nytt för i år är att Energimyndigheten även testat olika timer och resultaten visar att de också använder en del el.

– Har du julbelysning med gammal glödlampsteknik lönar det sig definitivt att ha en timer som släcker automatiskt. Om du redan har satsat på LED är det inte lika självklart att en timer hjälper dig att spara ännu mer energi. Däremot lönar det sig alltid att släcka manuellt, säger Sherwan Fatah.

– Teknik kan spara mycket energi, men att släcka på natten och i rum där man inte är, har naturligtvis också stor betydelse för julens elanvändning, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på Energimyndighetens Testlab.

Kontakt:

Sherwan Fatah, projektledare för testet 016-544 23 74 Helena Ahlkvist Johansson, handläggare på Testlab 016- 544 23 70 Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på Testlab 016-544 23 83