Förändrade förutsättningar för energi- och klimatrådgivningen

Den antagna statsbudgeten för 2019 innebär att planerade satsningar inom energi- och klimatrådgivningen nu måste avbrytas. De direkta konsekvenserna är att beslut inom den så kallade utökade energi- och klimatrådgivningen återkallas och inga nya projekt beviljas, samt att outnyttjade medel från 2018 kommer att återkallas från vissa redan fattade beslut inom den grundläggande energi- och klimatrådgivningen.

Den antagna statsbudgeten för 2019 innebär att den planerade ökningen av medel för energi- och klimatrådgivning uteblivit. Det gällande anslaget omfattar totalt 148 miljoner kronor, varav 105 miljoner kronor redan finns uppbundna i form av treåriga beslut inom ramen för den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Samtidigt har det förordats att 40 miljoner kronor av det totala anslaget ska tillföras programmet Energisteget, vilket betyder en ökning på 15 miljoner i jämförelse med budgeten för år 2018 (de täcks i dag av samma anslag).

Baserat på riksdagens beslut om budgetens inriktning, gäller nu följande förändringar för energi- och klimatrådgivningen:

  • Beslut för projekt inom ramen för utökad energi- och klimatrådgivning återkallas. Inga nya projekt kommer heller att beviljas under resten av programperioden fram till 2020. Förändringen berör 20 projekt.
  • Utbetalat stöd som inte använts under 2018 kommer att återkallas. Förändringen berör cirka 160 av 285 kommuner med stöd, och 9 av landets 15 energikontor. 

– Vår sammanvägda bedömning är att dessa åtgärder är de som får minst påverkan på den kommunala energi- och klimatrådgivningen som helhet. Förändringarna kommer också att påverka vårt fortsatta arbete inom detta område, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Energimyndigheten har sedan årsskiftet utrett vilka åtgärder som är rimliga och möjliga att göra med hänsyn till faktorer som budgetens inriktning, juridiska ramar och påverkan på verksamheten i sin helhet. Under utredningen har Energimyndigheten även haft avstämningar med företrädare för Energikontoren Sverige och organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.  

I nästa steg kommer Energimyndigheten att stötta med vägledning för energi- och klimatrådgivningen utifrån den nuvarande situationen, och även hjälpa till med att titta på alternativa utlysningar och stöd.

– Dessutom har vi ett brett kontaktnät där det kan finnas möjligheter till andra lösningar, vilket vi gärna bidrar med så att denna viktiga verksamhet inte ska stanna av, säger Tobias Lund, chef för Energimyndighetens enhet resurseffektivt samhälle.

För mer information och kontakt

Energimyndighetens presstjänst, telefon 016-544 2399 eller pre...@energimyndigheten.se

Nyheter