Panorama visualiserar Sveriges klimatomställning

I dag lanserar Klimatpolitiska rådet, Energimyndigheten och Naturvårdsverket Panorama. Det är ett helt nytt digitalt samarbetsverktyg som har skapats för att öka takten i Sveriges klimatomställning. Panorama samlar information och fakta om utsläpp, lösningar och styrmedel och ger på så sätt en gemensam bild av nuläget. Genom att olika aktörer kan visa sina åtaganden och göra inspel kan Panorama främja samarbete och ge klimatarbetet en skjuts framåt.

Panorama är ett samarbetsverktyg som kan användas av alla som är engagerade i klimatomställningen och riktar sig till allt från företag och organisationer till journalister, myndigheter och allmänhet.

 Det finns en oerhörd mängd rapporter, statistik, utredningar och tyckande om klimat, men det har saknats en tydlig, samlad och faktabaserad överblick. Viktigast av allt är nog att vi nu genom Panorama får en samarbetsyta där vi alla kan se och sträva mot samma mål, och öka tempot tillsammans, säger Ingrid Bonde, ordförande i Klimatpolitiska rådet.

Panorama bygger helt på öppna data. Medan informationen om utsläpp och styrmedel är fakta i verktyget, är informationen om lösningarna för hur utsläppen kan minskas och deras potential baserad på bedömningar som kommer från en mängd olika rapporter och underlag. Genom att externa aktörer kan komma med egna inspel och förslag till verktyget stärks möjligheterna till samarbete. Exempel på inspel kan vara att föreslå styrmedel eller att lägga till egna åtaganden som bidrar till omställningen.

Vi ser Panorama som ett bra verktyg för det samlade klimatarbetet. Panorama ger såväl beslutsfattare som allmänhet en bättre överblick, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

För att innehållet i Panorama ska hållas aktuellt och relevant har myndigheterna bakom verktyget bildat en särskild redaktion som kommer att uppdatera informationen efter hand som ny kunskap kommer in.

Vi hoppas att Panorama ska underlätta kraftsamling och att olika aktörer i samhället ska kunna skapa mer tillsammans. Det kommer att ge en ökad fart i omställningsarbetet, det är jag helt övertygad om, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Panorama började som en idé hos företaget ClimateView om att en ny typ av projektplan behövdes i klimatarbetet. Idén plockades upp av Vattenfall som var med och startade upp projektet som nu har tagits vidare av Klimatpolitiska rådet, Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

Som en av initiativtagarna såg vi behovet av Panorama och det är mycket positivt att det nu lever vidare. Vi hoppas att det bland annat kommer till stor nytta för samhället, näringslivet och myndigheter. Vattenfall vill också kunna ta del av vad andra gör och bidra med förslag, på det sättet hittar alla aktörer de bästa lösningarna för vår tids viktigaste fråga, säger Andreas Regnell, Senior Vice President of Strategic Developmen på Vattenfall.

Mer information: www.klimatpolitiskaradet.se/panorama

Nyheter