Tre hinder som kan bromsa processindustrins klimatomställning

Ett stort behov av fortsatt teknikutveckling, ett ökat behov av hållbar el och biomassa, tillsammans med alltför låga priser på utsläpp i utsläppshandeln, är tre av de hinder som kan bromsa klimatomställningen inom processindustrin. Det visar Energimyndighetens analys som gjorts på uppdrag av regeringen.

Rapporten Hinder för klimatomställning i processindustrin är en del av ett regeringsuppdrag om innovationsfrämjande insatser för att minska processindustrins utsläpp av växthusgaser. Förutom utmaningarna visar rapporten också på potential och lösningar, som industriklivet och en elektrifieringsstrategi.

Stöd till forskning och utveckling är nödvändigt

Identifierade tekniker har potential att minska de processrelaterade utsläppen med ungefär 65–85 procent. Teknikerna behöver dock utvecklas vidare och prövas i större skala innan de blir kommersiellt gångbara. För att stödja den nödvändiga tekniska utvecklingen spelar Industriklivet en central roll.

Industriklivet är ett brett och flexibelt stöd för alla typer av projekt som minskar industrins processrelaterade utsläpp, utan att man begränsar till bransch, process, teknik och utvecklingssteg. Därmed kan stöden styras dit de har bäst förutsättningar att minska de processrelaterade utsläppen, säger seniora rådgivaren Svante Söderholm på Energimyndigheten.

Prissättning är nyckeln

För att ge incitament att utveckla mer klimatsmart teknik måste priset på utsläppen vara högre. Förutom att verka för en ökad ambitionsnivå inom EU:s utsläppshandel kan kompletterande åtgärder övervägas.

Kompletterande åtgärder kan exempelvis vara ett prisgolv inom utsläppshandeln, liksom en möjlighet att ställa klimatkrav även på anläggningar som ingår i utsläppshandeln vid miljötillståndsprövningar, säger utredningsledare Helena Leander på Energimyndigheten.

Ökat behov av el och biomassa måste mötas på ett hållbart sätt

Klimatomställningen av industrin väntas leda till en kraftigt ökad användning av el och biomassa. För hålla denna inom hållbara ramar måste omställningen kombineras med kraftfulla åtgärder för ökad energi- och annan resurseffektivitet. För att undanröja hinder och ta till vara synergier mellan elektrifieringen och omställningen till ett 100 procent förnybart elsystem behövs en elektrifieringsstrategi.

Nyheter