Ny form av samarbete för smart och effektiv energianvändning i Örebro

Fastighetsnätverket i Region Örebro län bildar strateginod. Det är ett viktigt steg inom arbetet med sektorsstrategier för energieffektivisering som Energimyndigheten driver, där målet är 50 procent effektivare energianvändning till 2030.

Som strateginod ska Fastighetsnätverket bidra till att samordna sektorsstrategiarbetet på regional nivå. Syftet är att främja nya samarbeten och innovationer i regionen. Aktörerna ska tillsammans genomföra åtgärder som leder till resurseffektiv energianvändning inom bebyggelsen och till ett mer flexibelt och robust energisystem.

Niklas Jakobsson är koordinator för Fastighetsnätverket i Örebro län och den nya strateginoden. Niklas ser flera nyttor i att medverka i sektorsstrategierna.

– Strateginoden öppnar nya vägar för kunskapsutbyte och fördjupat samarbete med Energimyndigheten. Utöver att vara föregångare och medverka till nya smarta åtgärder och goda exempel har vi nu också möjligheter att komma med inspel i utvecklingen av styrmedel.

Möjligheterna med strateginoderna är stora menar Energimyndigheten.

– Vi ser fler och fler utmaningar med kapaciteten i el- och fjärrvärmenäten. För att frigöra flexibilitet i systemet behöver vi mer av den här typen av samverkan, menar Tobias Walla, projektledare för flexibelt och robust energisystem.

Bilda en strateginod

Strateginoder är ett sätt att föra samman aktörer på regional och lokal nivå. Syftet är att driva fram innovationer och bidra till en bredare implementering av dessa.

Om ni är intresserade av att bilda en strateginod gör ni en intresseanmälan till Energimyndigheten via detta formulär. Intresseanmälan ska innehålla en kort beskrivning av aktörskonstellationen samt hur ni vill bidra till sektorsstrategierna.

Om sektorsstrategierna

Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att i samråd med berörda myndigheter, och tillsammans med olika branscher, formulera sektorsstrategier för energieffektivisering. Sektorsstrategierna ska bidra till att Sverige når målet om 50 procent effektivare energianvändning till år 2030.

Mer om Sektorsstrategier och hur ni kan anmäla intresse för att medverka som strateginod eller med andra åtaganden.

Nyheter