Svenska energiinnovationer lockar hundratals investerare

Sweden Sustaintech Venture Day (SSVD) är en ny kapitalmarknadsdag med fokus på energilösningar. Årets evenemang har lockat drygt 400 deltagare, mestadels investerare. Kapitalmarknadsdagen invigs 6 februari av H.K.H. Prins Daniel, som kommer tala om vikten av att skapa goda förutsättningar för entreprenörskap.

Kapitalmarknadsdagen kommer i år att invigas av H.K.H. Prins Daniel, som genom initiativet Prins Daniels Fellowship verkar för att bidra till en bättre kultur för entreprenörskap och en mer tillåtande attityd till risktagande.  

Sweden Sustaintech Venture Day erbjuder investerare, affärsänglar, riskkapitalister och fond- samt industribolag en värdefull möjlighet att lyssna till presentationer från ett trettiotal av de mest intressanta bolagen inom den växande sustaintech-sektorn.  

– Vi vill bjuda in investerare att se det bästa vi har när det kommer till svenska greentech-bolag. Efter förra årets arrangemang var den vanligaste responsen från investerare att man inte hade någon aning om att det fanns så många intressanta, svenska bolag inom den här sektorn. Det har man nu, säger entreprenören Boel Swartling, en av initiativtagarna till SSVD.  

Syftet med SSVD är att skapa ett återkommande forum för investerare som vill engagera sig i svenska greentech-bolag och därigenom accelerera energiomställningen.  

Målet är att accelerera energiomställningen

Bakom kapitalmarknadsdagen står bland andra Energimyndigheten och affärsinkubatorn STING. I dag har Sweden Sustaintech Venture Day flertalet nationella och internationella partners.  

Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén är en av inledningstalarna. Robert kommer att belysa vikten av energiinnovationer för att skynda på omställningen. Han kommer även att presentera ramverket Avoided Emissions Framework, som ska hjälpa investerare och kunder att mäta och jämföra olika lösningars potentiella klimatnytta.  

Ett unikt evenemang  

Mötet mellan sustaintech-bolag och investerarsektorn är en förutsättning för att kunna påskynda utvecklingen av ny grön teknik och lyckas med energiomställningen.  

Investerare spelar en viktig roll när det kommer till att avgöra vilka nya tekniker som hittar ut på marknaden. Privat kapital har inte bara kraften att ge liv åt små stegvisa förbättringar, utan även åt mer revolutionerande idéer.

– Vårt mål till den första upplagan av SSVD, som arrangerades 2019, var att attrahera 100 investerare. Vi lyckades få hit 230 investerare och ett kapital på omkring 1,5 triljoner kronor. Årets upplaga har lockat ungefär 400 deltagare där större delen är investerare, säger Andreas Stubelius, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Nyheter