Energimyndigheten ger stöd till Bolidens satsning på elektrifierad gruva

Energimyndigheten har beslutat att ge stöd med 66,8 miljoner kronor till Boliden för en investering i ett elektriskt produktionssystem för underjordsgruvor. Satsningen är på totalt 167 miljoner kronor. Boliden gör satsningen i Rävliden, en satellitfyndighet till den befintliga Kristinebergsgruvan.

Bild på gruva

Foto: Boliden

Det nya produktionssystemet i Bolidens satsning består av elektrifierade gruv- och entreprenadmaskiner tillsammans med en lösning för el-trolleyassisterat trucktransportsystem. Lösningen ska ersätta dagens dieseldrivna fordon och maskiner i underjordsgruvor som är den främsta källan till utsläpp av koldioxid i verksamheten i gruvor.

– Satsningen är viktig eftersom den kan accelerera utvecklingen av fossilfria gruvor och värdekedjor. I en fullskalig produktionsmiljö kommer ny kunskap och nya erfarenheter att byggas, som kan spridas vidare till andra företag och länder, säger Klara Helstad, chef för Energimyndighetens enhet Hållbar industri.

Batteritekniken har utvecklats mycket de senaste åren. Det är först nu det börjar finnas batterielektriska tunga fordon, gruv- och entreprenadmaskiner tillgängliga på marknaden. Förutom att koldioxidutsläppen minskar om maskiner elektrifieras minskar även behovet av ventilation i gruvan - samtidigt som arbetsmiljön förbättras.

– Dagens beroende av fossila bränslen för transporter är den största utmaningen inom klimatområdet för underjordsgruvor. Det är naturligtvis väldigt speciellt för oss att teknikutvecklingen framåt leds av en gruva med en 90-årig historia, säger Peter Bergman, områdeschef Bolidenområdet.

I Kristinebergsgruvan kommer elektrifierade gruvmaskiner som används under jord att kompletteras med en cirka fem kilometer lång el-trolleybana. Den ska transportera malm från gruvan 750 meter under jord, upp till malmupplaget ovan jord. El-trolleybanan kommer att trafikeras av batteritrolleytruckar som förses med strömavtagare som tar ström från kontaktledningar.

Om industriklivet

Industriklivet syftar till att stödja industrin att minska sina utsläpp av växthusgaser samt till att uppnå negativa utsläpp för att nå de klimatpolitiska målen. Industriklivet kan även, genom så kallade strategiskt viktiga insatser, ge stöd till tillämpning av ny teknik eller andra innovativa lösningar inom industrin som kan bidra till ett fossilfritt samhälle.  Inom Industriklivet kan stöd ges till forskning, genomförbarhetsstudier, pilot- och demonstrationsprojekt och investeringar. Satsningen Industriklivet startade 2018 och är planerad att fortsätta till 2040. För 2021 omfattar Industriklivet cirka 750 miljoner kronor. Energimyndigheten fick i december 2017 i uppdrag att ansvara för genomförandet.

 

Nyheter