Europeiska energiutmaningar idag och i framtiden

Forum för globala energifrågor: Europeiska energiutmaningar idag och i framtiden – vad innebär den rådande situationen för Europas energiomställning?

I ljuset av den situation som råder till följd av Rysslands krig mot Ukraina ställs Europa inför en rad frågor vad gäller framtidens energimarknader.

Måste EU nu prioritera energisäkerhet på bekostnad av klimatmålsambitionerna? Eller kan krisen tvärtom komma att accelerera omställningen till ett energisystem som är i linje med högt ställda klimatmål, samtidigt som Europa frigörs från beroendet av rysk energi?

Energimyndighetens Forum för globala energifrågor välkomnar dig till ett direktsänt digitalt seminarium som med avstamp i den rådande energisituationen blickar framåt med fokus på möjligheter och utmaningar för det europeiska energisystemet.

Inbjudna talare

  • Yasmine Arsalane, senior energy modeller and analyst för World Energy Outlook (WEO) vid International Energy Agency (IEA)
  • Peter Taylor, professor i hållbara energisystem vid Universitetet i Leeds. Samtalet modereras av Bo Diczfalusy, ordförande för Forum för Globala Energifrågor.

Mötesreferat

För dig som inte kunde medverka på seminariet har vi gjort ett kortare mötesreferat med huvudbudskapen från seminariet.

Referat: Europeiska energiutmaningar idag och i framtiden