Läget på de globala energimarknaderna – v. 23, 2022

Den 3 juni beslutade EU om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Sanktionspaketet har förhandlats under en längre tid inom EU och haft svårt att nå konsensus, framför allt kring de oljerelaterade delarna av sanktionerna där främst Ungern har ställt ett antal krav för att gå med på ett brett importförbud mot rysk olja.

De nya sanktionerna innebär bland annat att rysk råolja och oljeprodukter ska förbjudas efter en utfasningsperiod, med vissa undantag (läs mer i avsnittet Olja). Ytterligare ryska banker stängs av från kommunikationssystemet SWIFT, fler varor beläggs med exportförbud till Ryssland och ytterligare personer läggs till på den individuella sanktionslistan.

De nya sanktionerna har lett till att oljepriset har ökat sedan förra marknadsbrevet, i kombination med en minskad smittspridning i Asien och fortsatt låga produktlager och strama marknader.

Priserna på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden är fortsatt historiskt sett höga men har pressats nedåt sedan förra marknadsbrevet till följd av god lagerfyllnad. TTF M+1 stängde den 6 juni på EUR82,56 per MWh.

Kolpriset har varit fortsatt volatilt men en god europeisk lagerfyllnad har lugnat marknaden något inför hösten och vintern. Det kvarstår dock stora osäkerheten kring utbudet under 2023 till följd av bl a sanktionerna mot rysk kol som aktiveras i mitten av augusti.

Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.

*För Energimyndighetens löpande bedömning av det svenska energiförsörjningsläget till följd av kriget i Ukraina, se myndighetens lägesbilder som publiceras tisdagar och fredagar.