Att skaffa reservelverk

Med ett eget reservelverk går det att försörja allt från enstaka utrustningar till hela hushåll med el vid både kortare och längre elavbrott. Men det finns några saker du bör känna till innan du skaffar ett reservelverk.

ReservelverkVarje hushåll har anledning att fundera över beredskapen inför ett längre elavbrott och om det finns behov av reservel. Men det är långt ifrån alla hushåll som har behov av ett reservelverk. Så innan du skaffar ett ska du tänka igenom om det finns andra alternativ och lösningar som kan vara lämpliga. Alternativa lösningar kan vara att förvara matvaror ute vid kall väderlek, använda stearinljus och ficklampor till belysning eller att utnyttja ved- och fotogenkaminer för värme och matlagning.

Det är viktigt att känna till att det finns olika slags av reservelverk beroende på vad man ska använda dem till. Ett reservelverk som används på ett felaktigt sätt kan innebära säkerhetsrisker och att känslig elektronisk utrustning kan gå sönder. Innan du skaffar ett är det därför viktigt att du vet till vad och hur du tänker använda den.

Energimyndigheten har sammanställt tips och råd inför köp av reservelverk. Vi har även testat olika reservelverk i olika prisklasser som är lämpliga för konsumenter. Du hittar länk till både köpråden och testerna i undermenyn.