Bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning

Nu kan kommuner söka bidrag för att bedriva kommunal energi- och klimatrådgivning under 2016. Ansökningsperioden stänger den 2 november kl. 12.00.

Sista dag för ansökan 2015-11-02
Målgrupp

Ansökan kan göras av alla Sveriges kommuner som vill ha bidrag till energi- och klimatrådgivning.

Så söker du

Ansökan ska göras genom Energimyndighetens e-tjänst E-kanalen. Tänk på att skaffa användarbehörighet i E-kanalen i god tid eftersom det kan ta några dagar. Läs mer om hur du går tillväga för att göra din ansökan i manualen för E-kanalen.

Energi- och klimatrådgivningen syftar till att främja en effektiv och miljöanpassad användning av energi, att minska energianvändningens klimatpåverkan och bidra till att Sverige når de energi- och klimatpolitiska målen.

Energi- och klimatrådgivningen ska förmedla lokalt och regionalt anpassad kunskap om energieffektivisering, energianvändning och klimatpåverkan. Rådgivningen ska även skapa förutsättningar att förändra energianvändningen i lokaler, bostäder och transporter. Läs mer om energi- och klimatrådgivarnas uppdrag i förordning (1997:1322) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning.

Ansökan omfattar ett år och ska innehålla:

  • Projektsammanfattning: En projektbeskrivning som sammanfattar verksamheten i stort.
  • Mål: Mål för aktiviteterna. Målen ska vara enkla, tydliga och mätbara
  • Genomförande: En aktivitetsplan med redogörelse för genomförandet. Det innebär att beskriva hur verksamheten ska bedrivas för att nå de angivna målen.
  • Namnet på energi- och klimatrådgivaren samt en kontaktperson för Energimyndigheten.

Ansökan ska göras till Energimyndigheten innan den 2 november 2015 kl. 12.00.

Förutsättningar för bidrag

Energimyndigheten vill betona vikten av regional samverkan och har av den anledningen gett de regionala energikontoren en utökad roll som regional utvecklingsledare (RUL). Vi vet att många kommuner samarbetar över kommungränser och i ett regionalt eller delregionalt sammanhang. Samtidigt ser vi att det finns en utvecklingspotential att bättre tillvarata den samlade kompetensen.

Energimyndigheten kommer successivt att utveckla gemensamma nationella aktiviteter. Avsikten är att få ett bredare genomslag för verksamheten och göra energi- och klimatrådgivning mer känd bland rådgivningens målgrupper.

För att ta tillvara på och ytterligare utveckla Sveriges samlade energi- och klimatrådgivning anser Energimyndigheten att följande moment ska ingå i ansökan:

  • att i samråd med den regionala utvecklingsledaren planera relevanta aktiviteter med utgångspunkt i den regionala målgruppsprofil som har tagits fram,
  • att den färdiga aktivitetsplanen kommer den regionala utvecklingsledaren tillhanda
  • att aktivt delta i de sammankomster och utvecklingsinsatser som initieras regionalt, och
  • att engagera sig i och delta vid de nationella insatserna som initieras av Energimyndigheten.

Stödets omfattning, krav och kriterier

Bidragets storlek regleras i förordning (1997:1322) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla uppgifter enligt ovan angivna krav.

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet