Forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende (E2B2)

Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad genomför tillsammans samverkans­programmet för forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende (E2B2). I denna utlysning välkomnas projektansökningar inom programmets alla prioriterade områden.

Sista dag för ansökan 2014-10-02
Så söker du

Ansökan ska skickas in via Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg E-kanalen. Observera att det kan ta några dagar att få användarbehörighet i E-kanalen.

Programmet pågår till och med december 2017 och har som syfte att:

  • initiera och finansiera energirelevant och högkvalitativ forskning och innovation inom området för energieffektivt byggande och boende
  • bidra till att kompetens för teknisk, tvärvetenskaplig och samhällsvetenskaplig forskning på området upprätthålls och utvecklas.

Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av:

Programbeskrivning för Samverkansprogrammet för forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende (E2B2)

Användarhandledning för E-kanalen

Anvisningar för sökande

Förordning (2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet

I denna utlysning efterfrågas projekt inom programmets alla delområden. Särskilt efterfrågar vi projekt med breda aktörskonstellationer och med hög andel icke-offentlig samfinansiering, projekt med utveckling av produkter, tjänster och metoder genom experimentell utveckling, samt energirelevanta projekt inom delområdena byggmaterial och byggprocesser.

Projekt som involverar industri- och kommundoktorander ses som positivt, särskilt om detta kan ge doktoranden perspektiv från såväl näringsliv som offentlig sektor.

Vi efterfrågar även syntesstudier inom programmets olika prioriterade delområden. Synteser kan omfatta hela eller delar av ett område.

Syftet med synteser är att beskriva kunskapsläget, analysera och kombinera resultat och dra egna slutsatser, identifiera kunskapsluckor samt hitta nya samband från tidigare forskning och utveckling. Det ses som positivt om synteser kan leda vidare till experimentell utveckling, inom såväl nationella som internationella projekt. Observera att även syntesstudier behöver uppfylla kravet på samfinansiering.

Observera att IQ Samhällsbyggnad och Energimyndigheten har begränsade möjligheter att svara på sökandes frågor om utlysningen under juli månad.

Bedömningskriterier

Ett övergripande kriterium vid bedömning av ett projekt är dess överensstämmelse med programbeskrivningen, samt dess prioriterade forsknings- och innovationsområden. Ansökningar bedöms även enligt följande kriterier: nyhetsvärde, energirelevans, genomförande. Läs mer i Anvisningar för sökande.

Beslut om stöd

Ansökningarna kommer att bedömas av programrådet för samverkansprogrammet. Programrådet lämnar en rekommendation till Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad om vilka projekt som bör beviljas stöd.

Beslut beräknas kunna fattas av Energimyndigheten tidigast i december 2014. Projekt förväntas därmed kunna starta tidigast januari 2015 och måste avslutas senast december 2017.

I denna utlysning planeras för projekt med varierande storlek och med sammanlagt stöd uppgående till cirka 50 miljoner kronor.

Projektansökningar ska skrivas så att det framgår vilka delar av projektet som enligt definitioner i förordningen (2008:761) är grundforskning, tillämpad forskning respektive experimentell utveckling.

Observera att planerad samfinansiering anges i ansökan och ska uppgå till minst 15 procent i form av icke-offentliga medel. Utbetalning av stöd kommer att villkoras med att det finns avtal om samfinansiering.

IQ Samhällsbyggnad kommer att fakturera en programhanteringsavgift för varje beviljat projekt. Mera information om programhanteringsavgiften finns på programmets webbplats.

Beslut om stöd

Ansökningarna kommer att bedömas av programrådet för samverkansprogrammet. Programrådet lämnar en rekommendation till Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad om vilka projekt som bör beviljas stöd.

Beslut beräknas kunna fattas av Energimyndigheten tidigast i december 2014. Projekt förväntas därmed kunna starta tidigast januari 2015 och måste avslutas senast december 2017.

Hantering av ansökningar

Inkomna ansökningar diarieförs och distribueras vidare till IQ Samhällsbyggnad. Ansökningarna utgör allmän handling och kan bli föremål för utlämnande. Sökanden bör därför ange om något i ansökan ska omfattas av sekretess.

Kontakt:

Johan Skarendahl, IQ Samhällsbyggnad 08 - 411 16 40 Jörgen Sjödin, Energimyndigheten 016 - 544 21 38 Maria Alm, Energimyndigheten 016 - 544 21 43

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet