Gästprofessurer i energisystemstudier

Inom ramen för programmet Strategisk energisystemforskning utlyses härmed medel för satsning på gästprofessurer. Programmet är en sammanhållen satsning på forskning om energisystemet med fokus på hur olika aktörer, institutioner och övriga delar i systemet samspelar med varandra. Sista ansökningsdag är 30 september 2014.

Sista dag för ansökan 2014-09-30
Målgrupp

Svenska högskolor, universitet och institut, som ämnar vara värdar är behöriga att söka.

Så söker du

Ansökan ska skrivas enligt Anvisningar för ansökan och lämnas in via Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg E-kanalen. Tänk på att skaffa användarbehörighet i E-kanalen i god tid eftersom det kan ta några dagar.

Syftet med utlysningen är att med hjälp av internationella seniora forskare bygga upp starka forskningsmiljöer i Sverige inom energisystemstudier och elmarknadsforskning. Den seniora forskaren ska ha avlagt doktorsexamen tidigare än fem år före ansökningstillfället.

Gästprofessorn ska medverka i undervisningen på antingen forskar- och/eller grundutbildningsnivå samt bidra till institutionens vetenskapliga arbete och internationella nätverk.

Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av:

- Programbeskrivning Strategisk Energisystemforskning

- Förordning (2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet

- Anvisningar för ansökan

- Riktlinjer för naturabidrag

Gästprofessurer inom dessa områden uppmuntras särskilt

Energimyndigheten har tillsammans med programrådet för Strategisk Energisystemforskning identifierat ett antal forsknings- och utvecklingsområden där man särskilt gärna skulle vilja se utökad verksamhet.

Projekt inom satsningen ska genomsyras av ett systemperspektiv. För att beaktas inom ramen för utlysningen bör ansökan inrikta sig mot någon av nedanstående inriktningar:

  • Forskning om el- och energimarknaderna och dess aktörer samt teknikskiften.

Genom internationaliseringen av energimarknaderna så ökar behovet av kunskap om energiföretagens agerande på energimarknaderna. Samtidigt behövs en ökad förståelse för hur enskilda konsumenter agerar exempelvis i valet av energileverantörer. Genom att fokus på energieffektivisering inom alla användarsektorer ökar, så uppstår behov av uppdaterad och förnyad kunskap om industrins och enskilda konsumenters attityder till och förmåga att ta till sig kunskap om energieffektiviseringsåtgärder. Ny teknik och teknikskiften på både utbuds- och efterfrågesidan, kan också vara utgångspunkter för studier om energisystemet. Konsekvenser (organisatoriska, sociala, mm.) av teknikskiften är viktiga att belysa.

  • Forskning om energi- och klimatpolitik och politiska styrmedel inom området, speciellt styrmedels ändamålsenlighet och kostnadseffektivitet.

Genom avregleringen av energimarknaderna och införandet av marknadsbaserade styrmedel har behovet av forskning och kunskapsutveckling om energipolitiska instrument ökat. Det gäller särskilt att belysa behov och konsekvenser av styrmedel och att skapa kunskap om dess samlade effekter och potential. Bakgrunden är att avreglerade marknader i allmänhet kräver en indirekt styrning, men också en mer direkt tillsyn från statens sida. Därigenom ökar, snarare än minskar, behovet av en allsidig genomlysning av marknadernas utveckling och möjligheten att styra mot samhällets beslutade mål.

Energimyndigheten eftersträvar jämn könsfördelning och etnisk mångfald.

Ansökningstid

Satsningen på gästprofessurer löper över hela programmets längd till 31 december 2018 eller så länge medel för satsningen återstår. Under programmets löptid kommer ansökningar att bedömas och beslutas vid två tillfällen årligen, ett under våren och ett under hösten. Sista bedömningstillfälle är våren 2017. Finansierade projekt ska avslutas senast 31 december 2018.

Ansökan

Tänk på att ansökan ska utgå från en beskrivning av det planerade samarbetet och en motivering till hur gästprofessorn kan gagna institutionen i det korta och långa perspektivet. Till ansökan ska även bifogas gästprofessorns meritförteckning (curriculum vitae), förteckning över vetenskapliga artiklar och skrifter (sänd inte särtryck), erfarenhet av undervisning och handledning.

Energimyndighetens bidrag avser att täcka institutionens kostnader i samband med gästprofessorns vistelse såsom lön, resa, boende. Maximalt kan 2,5 miljoner kronor sökas per professur.

Bedömning av ansökan

I bedömningen av ansökan kommer gästforskarens erfarenhet av forskning, handledning och undervisning att bedömas jämte den svenska institutionens kapacitet att utveckla forskningsmiljön under projektets gång samt efter att gästforskaren åkt hem.

Energimyndigheten anser att det ideala vore att projektet avser en längre vistelse i Sverige men är också medveten om svårigheterna kring detta. Där en längre vistelse inte är möjlig kommer gästprofessorns planerade besöksfrekvens vid institutionen vara en grund för bedömningen.

Beslut om stöd

Ansökningarna kommer att bedömas av programrådet som lämnar en rekommendation till Energimyndigheten om vilka projekt som bör beviljas stöd. Slutgiltigt beslut fattas av Energimyndigheten tidigast i oktober 2014.

Beslut fattas med stöd av Energimyndighetens regleringsbrev samt, i förekommande fall, utifrån Förordning (2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet.

Projekt inom programmet kan tidigast starta så snart villkorsbilagan och eventuella särskilda villkor är godkända. Lämplig projekttid är ett år och kan som längst pågå till 2018-12-31. Medlen utbetalas med utgångspunkt i projektets kostnadsplan. Utbetalning sker utan föregående rekvisition.

Kontakt:

Andreas Björke, (semester 7/7 - 4/8) 016-544 22 57 Viveca Sjöstedt, (semester 21/7 - 18/8) 016-544 21 81

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet