Strategiska innovationsprogrammet RE:Source

Det strategiska innovationsprogrammet RE:Source är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning på strategiska innovationsområden. I denna utlysning välkomnas projekt som avser att utveckla, utvärdera eller demonstrera innovationsbaserade lösningar med stor potential att bidra till cirkulär ekonomi och en hållbar resurs- och avfallshantering i samhälle och industri. Sista ansökningsdag är den 8 februari 2017 kl. 24.00.

Sista dag för ansökan 2017-02-09 00:00
Målgrupp

Sökande till utlysningen ska vara juridiska personer, som t.ex. företag, offentliga aktörer, ideella föreningar, branschorganisationer, forskningsinstitut, universitet och högskolor, med verksamhet i Sverige.

Utlysta medel 45 miljoner kronor

Utlysningen riktar sig till aktörer som har förmåga och intresse av att, i samverkan, utveckla lösningar som bidrar till att målen för programmet RE:Source kan uppnås.

Denna utlysning har en budget på 45 miljoner kronor och erbjuder möjlighet till finansiering av tre projektformer:

  • Förprojekt, som kan få stöd med högst 500 000 kronor,
  • Innovationsprojekt, som kan få stöd med högst 3 000 000 kronor,
  • Demonstrationsprojekt, som kan få stöd med högst 5 000 000 kronor.

Utlysningen efterlyser särskilt projekt som syftar till att möta framtidens utmaningar och har potential att bidra till banbrytande förändringar inom området resurs- och avfallshantering. Även projekt som involverar samverkan över branschgränser efterfrågas särskilt.

Lösningarna ska göra det möjligt att effektivt använda material i produkter under hela livstiden. Det kan också innebära en hållbar återvinning av material eller energi ur avfall och restprodukter.

Om strategiska innovationsområden

Strategiska innovationsområden är en satsning där ledande aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor själva pekar ut och definierar områden där de ser behov av en svensk kraftsamling och gemensamma insatser.

Regeringen har gett Vinnova, Energimyndigheten och Formas i uppdrag att genomföra satsningen, som är öppen för alla. Genom gränsöverskridande samverkan inom områden som är strategiskt viktiga för Sverige skapas förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och en ökad internationell konkurrenskraft.

Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av följande dokument:

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet