Kommunal energi- och klimatrådgivning

Information till kommuner som vill söka stöd för att erbjuda energi- och klimatrådgivning och till dig som är energi- och klimatrådgivare i en eller flera kommuner.

Det här är energi- och klimatrådgivningen

Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.

Grundläggande kommunal energi- och klimatrådgivning

Alla kommuner som vill har möjlighet att söka stöd för att bedriva grundläggande energi- och klimatrådgivning i sin kommun. Hur stort ekonomiskt stöd kommunen kan få baseras på målgruppens storlek i kommunen. Stöd kan bara sökas när Energimyndigheten har en öppen utlysning och inte under pågående programperiod.

Gemensam inriktning, samma målbild

Den nu pågående programperioden omfattar 2025. Programperiodens inriktning och prioritering är ett resultat av Energimyndighetens regelbundna analys av omvärlden och aktuella utvärderingar. En central utgångspunkt är att förutsättningarna kring rådgivningen ligger väl i linje med Energimyndighetens strategiska plan och därmed kan bidra till att förstärka samt komplettera andra satsningar.

Samverkan med Energikontor på regional nivå

På regional nivå samordnas rådgivningen genom ett regionalt samordningsprojekt och ett nationellt kommunikationsstöd, som tillsammans konkretiserar hur energi- och klimatrådgivningen på bästa sätt kan verka för att nå målbilden.

Förordning och föreskrifter sätter ramar för uppdraget

Programmet ges med stöd av förordning 2016:385 med tillhörande föreskrifter STEMFS 2016:3 samt 2018:1. Energi- och klimatrådgivningen syftar till att främja en effektiv och miljöanpassad användning av energi, att minska energianvändningens klimatpåverkan och bidra till att Sverige når de energi- och klimatpolitiska målen.

Rådgivningen ska förmedla lokalt och regionalt anpassad kunskap om effektivare energianvändning, minskad klimatpåverkan och andra energifrågor till hushåll, företag och organisationer.

Rådgivningen ska även skapa förutsättningar att minska energianvändningen i lokaler, bostäder och transporter. Målgrupperna är enligt förordningen hushåll, företag och organisationer.

Uppdrag att utveckla energi- och klimatrådgivningen

Med tre omarbetade EU-direktiv som utgångspunkt fick Energimyndigheten i uppdrag av regeringen att se över den kommunala energi- och klimatrådgivningen och i september 2024 lämnades ett förslag på utveckling av energi- och klimatrådgivningen.

Energimyndigheten föreslår att den nuvarande rådgivningen omarbetas och delas upp i en nationell rådgivning som hanterar inkommande frågor och en kommunal rådgivning som arbetar mer strategiskt uppsökande.

Energimyndigheten bedömer att förslaget är ett kostnadseffektivt sätt att både uppnå omarbetade direktivens krav och öka rådgivningens bidrag till energieffektivisering. Först måste förslaget behandlas av regeringen.

Förslag: Utveckla energi- och klimatrådgivningen

Kvalitetssäkrad information på rådgivningens webbplats

Under 2024 lanserades en gemensam webbplats för rådgivningen. Allt material på webbplatsen är opartiskt och kostnadsfritt. Webbplatsen är en del i en pågående utveckling av den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Genom att samla kvalitetssäkrad information på ett och samma ställe blir rådgivningen effektiv och informationen når ut i hela landet. På webbplatsen finns även kontaktuppgifter till alla kommunala energi- och klimatrådgivarna. 

Energi- och klimatrådgivningen (energiochklimatrådgivningen.se)