Utomhusbelysning

En välplanerad och energieffektiv belysning i trädgården och vid entrén och garageuppfarten är både välkomnande och skapar trygghet.

Utomhusbelysningen kring ditt hus och i din trädgård ska hjälpa dig att se vägen upp till huset, trappsteg och föremål som kan ligga i din väg. Ljuset ska visa vägen till brevlådan och soptunnan.

Lampor vid sidan av ytterdörren hjälper dig att se vem som ringer på dörren när det är mörkt och att hitta nyckelhålet när du ska låsa upp och gå in. Det är också viktigt var belysningen är placerad, lågt placerad belysning vid trädgårdsgångar och trappor gör det lättare att se var du går. Men tänk på att utomhusbelysningen inte ska störa dina grannar.

En riktigt kall vinterdag kan det ta tid innan en lågenergilampa kommer upp i fullt ljusflöde. Ska du använda en lågenergilampa utomhus där det kan bli riktigt kallt bör du se till att lampan har kvicksilver i form av amalgam för dessa lampor lyser bättre när det är kallt. Här kan du läsa mer om kvicksilver i lampor och återvinning av dessa.

Det finns olika alternativ för utomhusbelysning med energieffektiva LED-lampor som inte innehåller något kvicksilver.

Läs mer om olika lamptyper.

För utomhusbelysning är närvaro- och ljusdetektorer en bra hjälp.