Varför försvann glödlampan?

Glödlampan är snart ett minne blott. Den har lyst upp våra hem sedan slutet av 1800-talet. Det tog dock tid för glödlampan att bli populär. Till en början konkurrerade den med både fotogen- och gaslampor som var betydligt billigare.

Glödlampan gav ett bra ljus. Det är det ljus som vi vant oss vid och jämför alla andra lampor med. Glödlampan använder dock onödigt mycket energi. Av den energi som glödlampan använder blir bara fem procent ljus, resten blir värme.

Glödlampan har stegvis fasats ut

Därför beslutade EU-länderna gemensamt att stegvis fasa ut glödlampor och annan ineffektiv belysning till förmån för energieffektivare lampor med bra ljus. Detta sker via ekodesigndirektivet och energimärkningsförordningen. Även i andra delar av världen har glödlampor fasats ut för att ge plats för energieffektivare lampor. Läs mer om ekodesign här.

Innan utfasningen av glödlampan började svarade belysningen för cirka 20 procent av hushållselen. Hushållselen går till framförallt hemelektronik, vitvaror och lampor.

Får jag fortsätta använda mina gamla glödlampor?

De glödlampor som fortfarande finns i butik får säljas slut och glödlampor som finns i ditt hem kan du fortsätta att använda tills de slocknat. Därefter ska du lämna dem till miljöstation för återvinning. De får inte kastas i soporna eller i glasåtervinningen.

Ekodesignkrav och energimärkning

Det finns krav på lampor när det gäller energieffektivitet och funktion så som bra färgåtergivning (Ra 80 eller bättre). Dessutom finns det krav på hur mycket av det ursprungliga ljusflödet som måste finnas kvar efter 6 000 timmar. Lamporna och armaturerna är energimärkta och de effektivaste lamporna är i energiklass A++.

Utfasningen steg för steg

Så här har glödlampan successivt fasats ut, men det handlar inte bara om att få bort ineffektiva lampor utan också om att ställa krav på bra funktion och kvalitet för de effektiva lamporna.

  • September 2009: Förbud mot alla matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor.
  • September 2010: Förbud mot klara 75 watts glödlampor.
  • September 2011: Förbud mot klara 60 watts glödlampor.
  • September 2012: Förbud mot klara 40, 25 och 15 watts glödlampor.
  • September 2016: Skärpta energieffektivitetskraven på riktade halogenlampor (Spotlights) för nätspänning (230 volt) vilket i praktiken innebar att de fasades ut.
  • September 2018: Förbud mot Halogenlampor för nätspänning (230 volt)