Har du fått en hög elräkning? Vi har sammanställt energispartips, råd och annan information från oss och från andra aktörer. Genom att sänka din elanvändning påverkas du mindre av höga elpriser.

Det finns mycket du kan göra för att minska användningen av hushållsel. Släck lampor i rum där du inte är, ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa ny kyl, frys, tvättmaskin eller tv-apparat. Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri och oberoende service från din kommun som hjälper dig att minska din energianvändning och bli mer klimatsmart.

 • Ta hjälp av energi- och klimatrådgivningen

  Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri och oberoende service från din kommun som hjälper dig att minska din energianvändning och bli mer klimatsmart.

  Hitta din energi- och klimatrådgivare

 • Energispartips och energimärkning

  Energispartips

  Vi har samlat tio enkla och snabba energispartips.

  Energispartips

  Energimärkning

  Energimärkningen finns på produkter som vitvaror, lampor, tv-apparater med mera. Den hjälper dig att välja produkter med låg driftskostnad när du ska köpa nytt. 

  Energimärkning

  Statistik över elpriser och elavtal

  Statistiken visar bland annat nätpriser, priser på el vid avtal om rörligt pris och avtal på 1–3 år, andel olika avtalstyper och andel omförhandlade avtal.

  Statistik över elpriser och elavtal

  Energieffektivisera hemma 

  Dessa sidor vänder sig till dig som vill ha tips på vad du kan tänka på när det gäller din energianvändning hemma.

  Jag vill energieffektivisera hemma

   

  Hur länge räcker en kilowattimme?

  När du räknar hur mycket el du använder så räknar du elen i kilowattimmar.

  Hur länge räcker en kilowattimme?

 • Tester av produkter

  Vårt Testlab testar produkter i eget laboratorium. Vi testar produkter som använder energi och produkter som kan påverka energianvändningen. Vi har ett uppdrag att beakta konsumentaspekter i alla tester av produkter som används av privatpersoner. 

  Test av solcellssystem

  Under ett års tid har Energimyndigheten testat nio solcellssystem. Det finns många saker att ta hänsyn till när du ska välja ett solcellssystem till villan, som elproduktionen och effektiviteten, men även utseendet har betydelse.

  Långtidstest av solcellssystem för villatak

  Installation av solcellssystem

  Energimyndigheten har granskat installation av nio solcellssystem för villatak. Installationerna har granskats för att hitta eventuella brister, både före och efter test.

  Installation av solcellssystem för villatak

  Test av LED-lampor 

  Ta del av Energimyndighetens test av LED-lampor för hemmet.

  LED-lampor 2020

  Test av livslängd för LED-lampor 

  Hälften av de testade lamporna lyser fortfarande efter 10 000 timmar. Många LED-lampor har lång livslängd, men det finns exemplar av lampor som slocknar i förtid. 

  LED-lampor livslängdstest 2020