Inred ditt hem med ljus

I inred med ljus kan du få tips och inspiration för belysning i olika rum i ditt hem. En lampa för läsning ställer andra krav än en lampa för stämningsljus.

Med rätt ljus skapar du rum och atmosfär i ditt hem. När du ska köpa nya lampor eller armaturer är det bra att tänka igenom var belysningen ska sitta och vad den ska användas till. Genom att ha en blandning av olika sorts lampor och armaturer kan du få bra ljus och samtidigt spara energi. Här finns tips för belysning i arbetsrum, badrum, kök, sovrum och vardagsrum.

Det bästa ljuset är det du inte lägger märke till

Det bästa ljuset är det ljus du inte lägger märke till. Det betyder det att du har tillräckligt med ljus för att se bra, men inte så mycket att du blir bländad. En bra lampa ska inte flimra. Vi människor är olika känsliga för flimmer och det är inte allt flimmer som är synligt för blotta ögat.

Behovet av ljus ändras med åldern

Behovet av ljus ändras med åldern. Ju äldre man är desto mer ljus behöver man, samtidigt blir ögonen med stigande ålder allt känsligare för bländning.

När du inreder med belysning bör du tänka på:

  • Var ska lampan användas?
  • Hur mycket ljus ska lampan ge? Hur många lumen (lm) ska lampan ge? Ju högre siffra desto mer ljus.
  • Ska lampan ha ett kallt eller varmt ljus? Det vill säga vilken färgtemperatur, ljusfärg ska lampan ha. Visas som kelvin (K), ju högre siffra desto kallare, mer blåaktigt ljus.
  • Vill du kunna dimra lampan?
  • Ta hjälp av informationen som finns på lampförpackningen.