Uppvärmning

Det finns idag många olika uppvärmningsalternativ att välja mellan. Det är en kostnadsfråga, men även en fråga om bekvämlighet och trivsel i ditt hus.

Illustration som visar hur värme försvinner från ett småhus

Se över fönster, dörrar, väggar, tak och ventilation

Om du funderar på hur du vill värma ditt hus är kanske inte uppvärmning det du ska ta tag i först. Glöm inte att klimatskalet, det vill säga fönster, dörrar, väggar, tak och även ventilationen, är viktiga delar av huset. Har du till exempel dragiga fönster är det sannolikt där du ska börja energieffektivisera.

Många alternativ att välja bland

Det finns många uppvärmningsalternativ att välja bland. Vilka alternativ du har beror på ditt hus, din familj, var ni bor och vilka möjligheter som finns där.

Bergvärmepumpar och olika luftvärmepumpar går framåt, finns det fjärrvärme är det en möjlighet. Uppvärmning med ved eller pellets blir allt mer effektiv och miljöanpassad. Många uppskattar solfångare där energin i princip är gratis medan el-element fortfarande har sina användningsområden. Dessutom finns det möjlighet att kombinera olika alternativ som till exempel pelletsvärme och sol. Då får du större flexibilitet och blir mindre sårbar.

Tänk framåt

Runt hörnet ser vi nästa generations hus, så kallade näranollenergihus. De är så energieffektiva att det räcker med ett mindre och därmed billigare uppvärmningssystem. En del av värmen som i dessa hus kommer från människorna i huset och från apparaterna som de använder.

Energi- och klimatrådgivaren hjälper dig

När du ska välja uppvärmningssystem kan du prata med din kommunala energi- och klimatrådgivare. De ger kostnadsfria och opartiska råd. Du hittar din energi- och klimatrådgivare på Energimyndighetens webbplats eller ringer direkt till din kommun.

Hitta din kommunala energi- och klimatrådgivare

Energimärkning av uppvärmningssystem underlättar

Energieffektiva produkter bidrar till att minska miljöbelastningen och är ett steg på vägen till ett hållbart samhälle. Du har nog sett energimärkningen på vitvaror, med pilar från grönt till rött som ska hjälpa dig att välja energismart och främja produktutvecklingen. Energimärkning finns även på uppvärmningsprodukter och hela uppvärmningssystem. Uppvärmningsprodukter omfattas även av minimikrav enligt ekodesign.

Energimyndigheten testar uppvärmning

Energimyndighetens Testlab publicerar oberoende tester av olika produkter. Energimyndigheten utser inte bäst i test, men visar var teknikfronten ligger. Du får också tips om vad du ska tänka på och vilka frågor du kan ställa till din leverantör. Alla tester finns på Energimyndighetens webbplats, på allt från värmepumpar till pelletspannor, vedpannor och varmvattenberedare.

Tre offerter från certifierade installatörer

Se till att välja en bra installatör och gärna en certifierad sådan. Installatören ska kunna erbjuda gratis beräkningar på hur mycket du sparar. Ett tips är att ta in offerter från tre installatörer och jämföra priser och övriga villkor.