Kommunal energi- och klimatrådgivning
Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning sker främst via telefon och mail.
Energimyndigheten vill befästa rådgivningen som en viktig samhällelig funktion och göra kommunal energi- och klimatrådgivning (EKR) mer känd och erkänd genom att möjliggöra ytterligare rådgivningsinsatser med utvecklade metoder, uppsökande rådgivning och ökad effekt.
Grundläggande kommunal energi- och klimatrådgivning
Alla kommuner har möjlighet att bedriva grundläggande energi- och klimatrådgivning i sin kommun. Det finns möjlighet för landsbygdskommuner och landsbygdskommuner med besöksnäring att få ytterligare stöd för samordning och resor för att bedriva rådgivning. Hur stort ekonomiskt stöd kommunen kan få baseras på målgruppens storlek i kommunen.
Gemensam inriktning, samma målbild
Programperiodens inriktning och prioritering är ett resultat av Energimyndighetens regelbundna analys av omvärlden och aktuella utvärderingar. Att förutsättningarna kring rådgivningen ligger väl i linje med Energimyndighetens strategiska plan och därmed kan bidra till att förstärka samt komplettera andra satsningar är centralt.
I samverkan med flera funktioner hos Energikontoren - strategisk koordinator, regional utvecklingsledare, insatsledare och operativ kommunikation, skapas sedan konkretiseringar kring hur EKR-systemet kan verka mot denna målbild.
Insatsprojekt
Insatsprojekt ingår som en del i grundläggande energi- och klimatrådgivning. Målgrupperna för insatsprojekten är samma som för grundläggande EKR. Programperiodens områden för nationella insatsprojekt tar sin utgångspunkt i Energimyndighetens verksamhetsplan där bland annat området hållbara och smarta städer prioriteras. Nationella insatser inom byggnader och hållbara transporter för rådgivningen ska bidra till det prioriterade området.