Test: kaffebryggare följer EU-krav på säkerhet och energi

Energimyndigheten har testat kaffebryggare från energisynpunkt och användarvänlighet. Kaffebryggare är den senaste i raden av vitvaror som har ekodesign- eller energimärkningskrav. Med EU-krav blir kaffebryggarna säkrare och mer energieffektiva.

Det finns ekodesignkrav i hela EU på att alla nya kaffebryggare automatiskt måste gå ner i standby eller stänga av helt och hållet inom en viss tid. För kaffebryggare med termoskanna är tidsgränsen fem minuter och för de med glaskanna är gränsen 40 minuter.

För att säkerställa att produkter som omfattas av krav följer dessa utför Energimyndigheten marknadskontroll, och detta test var en del av Energimyndighetens marknadskontroll. För kaffebryggare är efterlevnaden av ekodesignkraven god.

– Ekodesignkraven gör inte bara kaffebryggarna mer energieffektiva utan de blir även säkrare när de stängs av automatiskt, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten

I Energimyndighetens test ingår åtta kaffebryggare med filter, med glas- eller termoskanna, i olika storlekar och prisklasser, från 179 kronor för Coffee Maker CM-936 A till 1 599 kronor för Moccamaster KB952 AO.

– Det som påverkar energianvändningen är främst bryggarens storlek, mängden bryggt kaffe och varmhållningen. Kaffet smakar dessutom bäst när det är nybryggt, eftersom aromämnena försvinner med tiden, säger Helena Nilsson som är ansvarig för testet på Energimyndighetens Testlab.

För över 20 år sedan fick den första produkten – kylskåp – energimärkning. Nu finns det krav på en rad vitvaror, däribland kaffebryggare. Att så många produkter har krav på sig gör ekodesignlagstiftningen, tillsammans med energimärkningen, till ett kraftfullt verktyg för att effektivisera hushållens energianvändning.

Kaffe motsvarande tiotusentals småhus varje år

Varje enskild kaffebryggare drar i sig inte så mycket energi, men tillsammans använder de mycket. Om en miljon hushåll brygger en kanna kaffe per dag går det åt 30-70 miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar den årliga elförbrukningen hos upp till 11 000 genomsnittliga svenska småhus.

För hela EU gäller att Ekodesignkraven för kaffebryggare uppskattas bidra till energibesparingar på 2 terawattimmar, TWh, per år från år 2020.