Bostadsrättsföreningar får hjälp med energieffektiv belysning

För bostadsrättsföreningar som vill minska sin elförbrukning är belysning ett område där även små insatser kan göra stor skillnad för både miljön och plånboken. Just nu hjälper energi- och klimatrådgivare över hela landet bostadsrättsföreningar till en bättre och mer energieffektiv belysning.

Under hösten 2017 pågår ett projekt för energieffektivare belysning i bostadsrättsföreningar runt om i landet. Belysningsprojektet är en gemensam satsning av landets kommunala energi- och klimatrådgivare och ska ge intresserade bostadsrättsföreningar hjälp med att minska sin elförbrukning.

– Belysning är bara ett av flera områden där energi- och klimatrådgivningen har den kompetens som många bostadsrättsföreningar efterfrågar då de vill minska sina energikostnader och miljöpåverkan, säger Anna Wistrand på Energimyndigheten.

Inom projektet ges föreningar hjälp med att göra en kartläggning av föreningens gemensamma belysning för att på så vis beräkna den årliga elförbrukningen. Några exempel på åtgärder som bostadsrättsföreningar sedan kan göra för att minska elförbrukningen är:

  • Bedöma om man har rätt antal lampor i förhållande till behovet av belysning. En del kan behöva installera fler medan andra kanske kan ta bort några.
  • Styra belysningen så att den bara lyser när och där den behövs.
  • Byta ut gamla armaturer till moderna.
  • Byta ut gamla lampor i befintliga armaturer.

– Vi vill stötta föreningar med att komma igång och göra åtgärder. De kanske behöver ta in offerter från olika installatörer eller jämföra olika typer av belysningslösningar. Energi- och klimatrådgivningen finns med som ett stöd genom hela den processen, säger Jimmy Anjevall som är projektledare från Energikontoret i Region Jämtland Härjedalen.

Ett räkneexempel

En bostadsrättsförening har 40 utomhuslampor med en effekt på 125 Watt (W) vardera. De är inställda så att de endast lyser när det är mörkt ute. Nuvarande elförbrukningen är då 40 stycken x 125 W/styck x 3 600 timmar per år = 18 000 kWh per år. Med ett elpris på 1,10 kronor per kWh motsvarar det en kostnad på cirka 20 000 kronor per år.

Genom att byta till moderna utomhuslampor med en effekt på 30 W och dessutom släcka lamporna under några timmar på natten sänks elförbrukningen med nästan 90 %. Detta innebär i sin tur en besparing på 18 000 kronor per år.

Mer om belysningsprojektet

Belysningsprojektet för bostadsrättsföreningar utförs på uppdrag av Energimyndigheten och är ett av tre nationella projekt som gemensamt utförs av landets kommunala energi- och klimatrådgivare. I belysningsprojektet ingår också att erbjuda bostadsrättsföreningar att anta regeringens satsning Belysningsutmaningen. Belysningsutmaningen är en plattform för offentliga och privata aktörer för att öka takten på övergången till en energieffektiv belysning. Satsningen är en del av det internationella initiativet Global Lightning Challenge som lanserades på klimatkonferensen i Paris 2015.

De övriga projekten handlar om att öka intresset bland villaägare att installera solceller och att hjälpa bilister att få koll på sitt däcktryck. Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.

Kommuner som deltar i nationella projektet om belysning i bostadsrättsföreningar

Alingsås Karlskoga Storuman Älvsbyn
Aneby Klippan Strömsund Nacka
Askersund Krokom  Sundsvall Kramfors
Berg Kumla Svenljunga Bräcke
Boden Laxå Södertälje Nykvarn
Bollebygd Lekeberg Tibro Perstorp
Borlänge Lindesberg Tidaholm Svalöv
Degerfors Ljusnarberg Timrå Örkelljunga
Eksjö Ludvika 
och Smedjebacken
Tranemo  
Eslöv Lycksele Tranås  
Falkenberg Malå Trollhättan  
Göteborg Mark Ulricehamn  
Hallsberg Nora Varberg  
Herrljunga Norsjö Vilhemina  
Hjo Oskarshamn  Vindeln  
Håbo Partille Vårgårda  
Hällefors Ragunda  Växjö  
Härjedalen Robertsfors  Ånge  
Härnösand Sigtuna  Åre  
Hörby Sjöbo  Åsele  
Höör Skellefteå  Älmhult  
Kalmar Sollefteå  Örebro  
Karlsborg Sorsele  Örnsköldsvik  
Karlshamn Stockholm  Arjeplog  

För mer information, kontakta:

Nationella projektet om belysning i bostadsrättsföreningar
Jimmy Anjevall, projektledare, Energikontoret Region Jämtland Härjedalen
Tel: 070-7107801
E-post: jimmy.a...@regionjh.se

Kommunal energi- och klimatrådgivning
Anna Wistrand
Tel: 016-542 06 44

Morgan Dahlman
Tel: 016-542 06 06

Belysningsutmaningen
Carl-Martin Johborg 
Tel: 016-542 06 01