Saudiarabien och Ryssland – hur länge håller relationen?

Efter en djup oljepriskrasch och flera år av överutbud, lyckades OPEC i samarbete med främst Ryssland att återbalansera utbud och efterfrågan under 2017 och 2018. Men kommer man kunna samarbeta i det läget som marknaden nu står inför?

Datum: 12 oktober, kl. 8.00-9.00. Frukost serveras från 7.30.

Plats: Freys Hotel, Bryggargatan 12 Stockholm.

Anmälan: Anmälan är stängd.

Observera att seminariet hålls på engelska och är kostnadsfritt. 

USA:s återinförande av oljesanktioner mot Iran och tecken på att dessa kommer att implementeras betydligt hårdare än 2012–2015 skapar ett artificiellt underskott på marknaden. Samtidigt reser USA krav på att resten av OPEC tillsammans med USA kompenserar för utbudsbortfallet på råolja, vilket i princip internaliserar konflikten med Iran inom OPEC.

Kommer balansen på oljemarknaden kunna upprätthållas? Eller kommer geopolitiska och marknadsmässiga intressen att driva Ryssland och OPEC åt olika håll? Ryssland vars mellanösternpolitik, i särskilt Syrien, är beroende av Iran för sin stabilitet. Och vad är Irans motstrategi i allt detta?

Talare

Få senaste informationen och unik insikt i ämnet från två mycket framstående och efterfrågade experter Bassam Fattouh, chef för Oxford Institute for Energy Studies, och Tatiana Mitrova, direktör för Energicentret vid Moscow School of Management.

Seminariet avslutas med en diskussion och frågedel som modereras av Martin Kragh, chef för Ryssland och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.