dcsimg

83-åriga Ruth Haffling håller sig frisk genom att cykla till barn och barnbarn

En 83-årig klimathjälte är resultatet av Trafikantveckan i Karlstad. En riktigt glad hjälte, faktiskt, då första priset var en elcykel som nu kommer att hjälpa henne i hennes dagliga cyklande i det backiga Molkom, strax norr om Karlstad.

Energi- och klimatrådgivarna i Karlstad jobbade hårt under Trafikantveckan. En kommunikationsplan togs fram redan inför veckan och en fototävling med temat: ”Klimathjältar i vardagen” utlystes. Inför tävlingen puffade man för den med bland annat radioreklam och webannonser.

När tävlingsbidragen räknats kunde man konstatera att 24 bidrag skickats in och att man fått in en rejäl bredd på kandidaterna. Där fanns en ung bilintresserad kille som ställer bilen och väljer att cykla till och från jobbet med en 70 år gammal damcykel. Han uppmärksammades i ett lokalt tv-inslag och på så vis fick hela projektet nyttig uppmärksamhet. Där fanns också en ung kvinna som cyklar 450 mil om året och en annan kvinna som städar efter både sig själv och andra när hon cyklat ut till någon rastplats.

Så fanns där naturligtvis Ruth Haffling i Molkom. Hon ställde av bilen när hon var 75 och konstaterade at det var både kul och hälsosamt att cykla i stället. Under sommaren kan det hända att hon cyklar flera mil på samma dag och då handlar det om att besöka barn och barnbarn samt att köra till återvinningsstationen med gamla tidningar och annat som går att återanvända.

– Mormor är en riktig klimathjältinna, säger barnbarnet Connie Fredriksson. Hon är vegetarian och äter bara kravmärkt mat.

Connie var den som anmälde mormor till fototävlingen där både det bildmässiga i bilden och historien bakom var av avgörande betydelse.

– Till nästa år skall vi nog bredda tävlingen lite till och försöka få med sådant som klimatsmart uppvärmning, berättar Mikael Laakso som är projektledare.

Han berättar också att det är ett stort intresse för cyklandet i kommunen och att man gör sitt bästa för att öka intresset ännu mer. Offentliga luftpumpar finns redan och det kommer att byggas fler. Digitala cykelräknare är också något som man räknar med att montera upp under hösten för att visa hur många som ställer bilen till förmån för cykeln.

– Förra året hade vi fokus på biogas och i år är det fokus på cyklingen, avslutar Mikael.

Foto: Stefan Nilsson

Catharina Norberg 016-544 22 09
Dela med andra:

Energimyndigheten är en statlig myndighet som arbetar för ett tryggt, miljövänligt och effektivt energisystem.

Besök:

Kungsgatan 43


Post: Box 310, 631 04 Eskilstuna

Fakturor:

Statens energimyndighet FE 8 838 73 Frösön


 Telefon: 016-544 20 00
Fax: 016-544 20 99
Organisationsnr: 202100-5000

Allt material på vår webbplats skyddas enligt upphovsrätten. Materialet får inte användas utan vårt tillstånd.