När du ska köpa nytt så titta efter LED-lampor, här är utbudet störst när det gäller ljusslingor. Däremot är det fortfarande relativt vanligt med glödlampor i elljusstakar och julgransbelysningar.

2 miljoner julgranar med LED = hushållselen i 800 småhus

Det säljs ca 2 miljoner julgranar i Sverige. Om två miljoner granar har glödlampssljus drar de tillsammans ca 39 miljoner kilowattimmar, det motsvarar hushållselen i 6 600 småhus. Om två miljoner granar istället har LED-lampor i julgransslingan drar de tillsammans bara ca 4,7 miljoner kilowattimmar, det motsvarar hushållselen i 800 småhus.

Så här har vi räknat

Beräkningen baserar sig på att julgransbelysningen är tänd från julafton till tjugondag Knut, dygnet runt. Hushållsel är el till lampor, datorer, tv, kyl, frys, tvättmaskin och diskmaskin.

Smarta lampor kan också bidra till julstämning

Nytt för i år att Energimyndigheten även testat så kallade smarta lampor, som styrs trådlöst via en app i mobilen eller via fjärrkontroll. Olika tekniker för styrning som finns är Wifi, Bluetooth och fjärrkontroll. Bland mycket annat kan du välja färg på ljuset från lampan, blått, rött, grönt eller vitt, vilket gör att smarta lampor kan bidra till rätt julstämning. Smarta lampor används året runt.

I testet ingår energianvändning och funktion

Energimyndighetens Testlab har mätt upp viktiga funktioner som hur mycket ljus lamporna ger, om ljuset från lampan är kallt eller varmt, samt hur själva styrningen av de smarta lamporna påverkar energianvändningen.

Smarta lampor har energianvändning i standby

De smarta lamporna innehåller mycket elektronik och har energianvändning även i standby på mellan 0,4 och 1,7 watt. Standby mäts upp när man stängt av lamporna via appen eller fjärrkontrollen.

Elsäkerhetsverket har testat advents- och julbelysningen

Även Elsäkerhetsverket har testat de tre advents- och juldekorationerna, som vid ett begränsat test inte har visat några brister. De smarta lamporna har enbart testats av Energimyndigheten.

Advents- och juldekorationerna får mer och varmare ljus

Testet visar att advents- och juldekorationerna ger allt mer och varmare ljus för varje år.

Hur mycket ljus lamporna ger mäts i lumen (lm). Energimyndigheten har mätt hur mycket ljus lamporna ger, detta visas som lumen (lm). Det ljusflöde som visas för ljusslingorna gäller hela ljusslingan. Ju högre siffra desto mer ljus ger advents- och juldekorationen eller den smarta lampan.

Bland de testade smarta lamporna finns de som ger runt 200 lumen (lm), vilket motsvarar ungefär en gammal 25- watts glödlampa, som mest ger en av de smarta lamporna 893 lumen vilket motsvarar mängden ljus från en gammal 60-watts glödlampa. Ljusflödet är uppmätta när lamporna går på max. En fördel med de smarta lamporna är att du själv kan reglera ljusflödet.

I tabellen visas även ljusutbytet, det vill säga hur mycket ljus lampan ger i förhållande till hur många watt den har, det är ett mått på lampans effektivitet.

Allt större utbud av lampor med varmt ljus

Dessutom har Energimyndigheten mätt upp om ljuset är kallt eller varmt, det vill säga lampans färgtemperatur. Den mäts i kelvin och förkortas K, ju lägre siffra desto varmare sken. Den testade advents- och julbelysningen har en färgtemperatur på 2 100 upp till 2 700 K, vilket betyder att ljuset är varmt. Det är inte meningsfullt att mäta färgtemperatur på färgade lampor. Smarta lampor finns med både varmare och lite kallare sken.

Läs mer om hembelysning.

Välj Modell Tillverkare/generalagent Pris (med moms) Total effekt (uppmätt)
Julstjärna Härnösand Markslöjd 299 kr 0,3 W
Ljusslinga Silverstjärna Konstsmide 199 kr 1,7 W
Elljusstake Trix-19 Star Trading 129 kr 16,6 W
Jedi Lighting Jedi Lighting 220 kr 12,1 W
Sengled Wifi Boost Sengled 471 kr 7,6 W
Ultron Save-E Ultron AG 264 kr 5,3 W
LED-strip color changing RGB Müller Licht 365 kr 25,2 W
Markera alla
Avmarkera alla
Jämför resultat

Det går att spara energi i vintermörkret genom att välja advents- och julbelysning med effektiva LED-lampor. Nu finns det också smarta lampor där du själv kan anpassa ljuset efter dina önskemål och behov.

När du ska köpa nytt så är ett tips att titta efter advents- och julbelysning med effektiva LED-lampor. Smarta lampor kan också bidra till julstämningen. De styrs med bluetooth eller wi-fi, trådlöst via en app i mobilen eller fjärrkontroll. Smarta lampor används året runt och här kan du anpassa ljusets färg och anpassa ljuset efter dina önskemål och behov, men se upp med elanvändningen i standby.

När du ska köpa nytt

När du köper en ny elljusstake, ljusslinga, julgransbelysning, eller dekorationsfigur så är ett tips att titta efter modeller som har LED-lampor som original. Till adventsstjärnan finns det flera små LED-lampor att välja bland, som päronlampor till exempel.

Checklista för din advents- och julbelysning

Här har vi samlat de bästa tipsen för att du ska få en energismart och elsäker advents- och julbelysning.

 • När du köper nytt, se till att LED-lampor ingår som standard.
 • Kolla att sladd och kontakt inte har sprickor.
 • Var noggrann när du köper reservlampor. Det är viktigt att lamporna tål den spänning de kommer att utsättas för. En femarmad elljusstake ska inte ha lampor för en sjuarmad elljusstake.
 • Byter du till LED-lampor i en elljusstake som inte har LED-lampor som original så kontrollera först tillverkarens instruktioner och byt alla lampor samtidigt.
 • Installera en jordfelsbrytare som bryter strömmen om det blir ett fel.
 • Känn på strömtransformatorn (den svarta eller vita klumpen). Är den varm och tung? Då drar produkten mer el än om den är sval och lätt.
 • Märk dina transformatorer så att du kan para ihop dem med rätt ljusslinga eller dekoration. Låna aldrig transformator från en annan produkt.
 • Titta efter CE-märkningen - är produkten CE-märkt betyder det att tillverkaren intygar att den uppfyller EU:s krav.
 • Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk utomhus. Det kan innebära direkt livsfara. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk. Titta efter IP-klass som visar om produkten kan användas utomhus. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna med vatten, vind och kyla.
 • Kolla att det finns en bruksanvisning på svenska.
 • Släck advents- och julbelysningen manuellt när den inte används. Det minskar energianvändningen och ökar elsäkerheten.

Tänk på elsäkerheten, kolla sladdar och kontakter när du plockar fram dina gamla kära dekorationer. Läs mer på Elsäkerhetsverkets webb. Där kan du också anmäla farliga produkter.

Var ska lampan användas?

En del ljusslingor och julbelysning är tillverkade för att kunna användas antingen inne eller ute, medan andra modeller kan användas både inne och ute. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna ute med vatten, vind och kyla.

Läs på förpackningen så att du köper rätt, beroende på ljusslingan eller juldekorationen ska användas.

Några ljusslingor är energimärkta

Några ljusslingor klassas som armaturer och då är de energimärkta. Energimärkningen visar vilka lampor som sitter i armaturen eller är inbyggda och följer med när du köper ny armatur. En armatur har alltid fler energiklasser, antingen klasserna A++ till A, eller klasserna B till E. Energimärkningen visar inte själva armaturens verkningsgrad.

Smarta lampor har energimärkning som andra lampor

De smarta LED-lamporna är energimärkta på samma sätt som andra lampor för hembelysning. När du ska köpa en smart lampa så ta hjälp av informationen på förpackningen.

Timer sparar inte alltid mer

Har du advents- och julbelysning med glödlampor lönar det sig definitivt att ha en timer. Då kan du automatiskt styra när lamporna ska vara tända och släckta. Har du LED-lampor är det inte lika självklart att en timer hjälper dig att spara ännu mer energi. Om du sparar eller inte beror på hur mycket energi ljusslingan eller elljusstaken och timern drar tillsammans. Däremot sparar du alltid på att släcka manuellt när du inte behöver ljuset.

Smarta lampor har elanvändning i standby

När du släcker de smarta lamporna via appen eller fjärrkontrollen så tänk på att de fortsätter använda el. Det finns dock stora skillnader mellan olika lampor när det gäller hur mycket el de använder i standby, tester visar att standby kan variera mellan 0,4 och 1,7 watt. Ett tips är att släcka lamporna helt via den vanliga strömbrytaren på väggen.

Lämna slocknade lampor till miljöstation

Alla använda lampor och ljusslingor ska lämnas in till miljöstationen och sorteras i speciellt uppmärkta behållare. På kommunernas återvinningscentraler finns speciella insamlingsbehållare och några butiker har insamling av lampor, vilket gör det enkelt att lämna gamla lampor samtidigt som du köper nya. Det är viktigt att du följer de anvisningar och skyltningar som finns för att visa dig var du ska lägga dina lampor, så att de tas om hand på rätt sätt.

Innehåller glas metall och elektronik

Alla typer av lampor innehåller glas och olika metaller. Lågenergilampor innehåller dessutom några milligram kvicksilver som är farligt för miljön. LED-lampor innehåller inte kvicksilver. De smarta lamporna har inbyggd elektronik som behövs för den trådlösa styrningen. Kasta inte lampor i hushållssoporna eller i glas-eller metallåtervinningen.

Reklamera lampor om du inte är nöjd

Spara kvittot. Är du inte nöjd med lampan så gå tillbaka till butiken och klaga.

Läs mer om hembelysning.