Brf Bovieran satsade på solceller

När bostadsrättsföreningen Bovieran på Hönö i Göteborg satte upp sin solcellsanläggning var det resultatet av flera kontakter med Göteborgs stads energi- och klimatrådgivare. Idag har de en anläggning som beräknas producera 85 000 kilowattimmar el per år.

Typ av stöd Typ av stödmottagare
Energi & klimatrådgivning Offentlig sektor
Typ av stöd Energi & klimatrådgivning Typ av stödmottagare Offentlig sektor

Foto: Bovieran

 – Idén föddes under hösten 2017 att vi skulle ta ett helhetsgrepp på elen i vår förening. Vi var då inte fullt på det klara med att vi skulle ha solceller på taket men vi ville sondera möjligheten att producera vår egen el i föreningen, säger Krister Johansson, ordförande för Brf Bovieran.  

Till en början tog föreningen kontakt med energi- och klimatrådgivarna för att få råd om belysningen, men snart upptäckte man att rådgivarna också hade bra koll på solceller. I dag har Bovieran en 97 kW solcellsanläggning uppsatt som har varit i drift sedan våren 2018.  

– Vi är jättenöjda! Den anläggning som vi har satt upp beräknas producera 85 000 kilowattimmar el per år. Vi har en egenanvändning av den producerade elen i fastigheten på ca 50 000 kWh per år så vi säljer de resterande 35 000 kWh via vårt elhandelsbolag. I våra framtidsplaner tittar vi på någon form av energilagring.  

Krister Johanssons bästa råd till andra bostadsrättsföreningar som går i samma tankar är att ta in mycket information och ta hjälp om det behövs.  

– Har man inte kunskaperna själv, eller vill ha mer detaljerade kunskaper, tar man in expertis som vet vad dom pratar om. Först därefter, eller parallellt, börjar man söka leverantörer som kan leverera den anläggning som man vill ha, säger han.

Här kan du lyssna på en radiointervju med Bovieran i Sveriges radio (inslaget börjar 1:04 in i programmet)

Mer information

Energi- och klimatrådgivningen ger lokal, opartisk och gratis rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi till hushåll, föreningar och företag. Rådgivningstjänsten finansieras med bidrag från Energimyndigheten.
Hitta din lokala energi- och klimatrådgivare.

Resultat

Resultat