Framgångsrik studiecirkel i Medelpad

För en tid sedan samarrangerade energi- och klimatrådgivarna i Sundsvall och Timrå, Mona Tjernström, Ida-Marie Stjerna och Marie Blumenberg, ett solenergi- och energieffektiviseringsseminarium som drog över 200 deltagare.

– Solenergi lockar många just nu så vi passade på att även starta en studiecirkel om solenergi i samma veva, säger Marie Blumenberg, energi- och klimatrådgivare i Timrå kommun.

Studiecirkeln riktade sig främst till villaägare, bostadsrättsföreningar och större fastighetsägare.

Medelpad.jpg

Ida-Marie Stjerna, Mona Tjernström och Marie Blumenberg (bild: Timrå kommun).

Marie berättar att tanken med studiecirkeln var att ge deltagarna möjlighet att lära sig mer om solceller, få stöd och hjälp av energi- och klimatrådgivningen, gemensamt ta fram ett bra offertunderlag för deltagarna och genom detta öka möjligheten till bra solcellsinstallationer för deltagarna. Det kom ett 15-tal deltagare på den första cirkeln och planen är att arrangera flera studiecirklar tillsammans.

Inspiration från Umeå

– Idén till studiecirkel lånade vi från Umeå kommuns energi- och klimatrådgivare. Från dem fick vi även idéer till några övningarna som vi genomförde under studiecirkeln. Till exempel en fyrhörnsövning där deltagarna skulle ställa sig i det hörn som mest stämde överens med varför de ville skaffa solceller. I de fyra hörnen var de olika valen: miljö, teknik, ekonomi och självhushållning. Det blev många och bra diskussioner bland deltagarna när vi hade denna typ av övning och jag upplever att övningen kan vara en effektiv ”dörröppnare” för fördjupade diskussioner och frågeställningar, fortsätter Marie. När vi senare i studiecirkeln tillsammans tittade på offerter som deltagarna hade med sig, så kunde deltagarna reflektera och diskutera olika lösningar och frågeställningar på ett bra sätt.

Nöjda deltagare

Deltagarna tyckte att det var ett bra upplägg på studiecirkeln och en av deltagarna har redan installerat solceller tack vare studiecirkeln. Vidare har en av de deltagande bostadsrättsföreningarna konstaterat att det tänkta taket för deras installation av solceller inte är lämpligt och utreder därför just nu hur de ska gå vidare. En av villaägarna som var med fick kunskap om att han först borde byta tak och därefter göra installationen av solceller. Ytterligare en villaägare i kursen planerar att göra sin installation efter sommaren.

Mer information

Kommunal energi- och klimatrådgivning ger lokal, opartisk och kostnadsfri rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi till hushåll, föreningar och företag. Rådgivningstjänsten finansieras med bidrag från Energimyndigheten.


Kontaktperson: Marie Blumenberg Marie.Bl...@timra.se

Kontaktperson Energimyndigheten: Liv Balkmar

Typ av stöd Energi- & klimatrådgivning
Typ av stödmottagare Kommun