Lampguiden hjälper till att inreda energismart

Sverige kan spara lika mycket energi som 80 000 villor använder på ett år genom att använda LED-belysning och följa energimärkningen av lampor. Med hjälp av energimärkningsetiketten och appen Lampguiden kan du inreda ditt hem på nya sätt och samtidigt blir mer energieffektiv.

Alla LED-lampor som säljs i idag ska vara energimärkta. Från 1 januari 2014 ska även alla nya lampmodeller som säljs på internet energimärkas. Märkningen visar hur energieffektiv lampan är på en skala från A++ till E. Energimärkning av olika typer av lampor har funnits länge och har bidragit till att utvecklingen av energieffektiva lampor går framåt. På marknaden finns för närvarande allt från halogenlampor med klass D till energisnåla LED-lampor med klass A++. För att konsumenterna ska kunna lita på att lamporna håller vad märkningen på förpackningen lovar, gör Energimyndigheten stickprov i sitt Testlab på den belysning som säljs i butikerna.

Lampguiden ger dig tips om inredning och lampval

I Energimyndighetens app Lampguiden kan du flytta dig mellan olika rum, från arbetsrum till vardagsrum, för att få tips på hur du kan inreda ditt hem med ljus. Lampguiden kan också hjälpa till att hitta en ny lampa genom att jämföra med den gamla glödlampan.

– Du kan ladda ner och ha med dig Lampguiden när du står i butiken. Lampguiden är ett bra verktyg för att få en uppfattning om vilka alternativ till glöd- och halogenlampor som finns att köpa, säger Helena Ahlkvist Johansson på Energimyndigheten.

Nobeltekniken driver teknikutveckling och sparar energi

Årets Nobelpris i fysik gick till de forskare som uppfann den blå lysdioden (LED). Deras uppfinning har gjort det möjlighet att inreda Sveriges hem på sätt som inte tidigare var möjligt. Med LED-lampor har vi fått ett mer energieffektivt alternativ till äldre ljuskällor.

Användningen av LED-lampan, i kombination med energimärkningen av lampor, gör att Sverige skulle kunna spara ungefär 2 miljarder kilowattimmar (kWh) el till belysning. Det motsvarar lika mycket energi som ungefär 80 000 svenska genomsnittsvillor använder på ett år.

Läs mer

Du hittar mer information om all sorts belysning och hittar energi- och klimatrådgivaren i din kommun på www.energimyndigheten.se/belysning.

Program Övrigt